Različite tradicije

Crvena venčanica, mladoženja pere sudove: Svadbeni običaji sa svih krajeva sveta

Koja devojka izvuče prsten iz torte biće sledeća mlada, mladenci probaju četiri različita začina i proveravanje umeća mladoženje kada su u pitanju kućni poslovi samo su neki od običaja
Wedding
22:32h Autor:
Crvena venčanica, mladoženja pere sudove: Svadbeni običaji sa svih krajeva sveta

Iako je najpopularnije venčanje svuda u svetu ono na kojem mlada nosi belu venčanicu, a mladenci nose burme na ruci, određeni krajevi sveta drže se svojih totalno drugačijih tradicija.

Ko još nosi belo

Dok je u većini zapadnih zemalja sveta tradicija da mlade nose bele venčanice, kao simbol nevinosti i čistoće pre braka, u brojnim azijskim kulturama se veruje da vedre boje venčanica donose sreću. Tako je crvena haljina najpopularniji izbor, koja navodno doziva ljubav, sreću i uspeh u braku.

Ovde pročitajte koje su Feng šui boje za venčanje.

Torta koja baš dugo "stoji"

U Velikoj Britaniji mlada bi prema tradiciji trebalo da nosi potkovicu ukrašenu čipkom koja donosi sreću, asvadbena torta je obavezno od marcipana čiji gornji deo treba da se čuva sve dok par ne dobije prvo dete.

Peruanski prsten iz torte

Za sve slobodne dame na venčanjima u južnoameričkom Peruu priprema se posebna torta u koju su ubačene bele tračice. Na samo jednoj tračici se nalazi lažna burma, a prema starom verovanju ona koja je izvuče biće sledeća pred oltarom.

Koje su najgore nezgode sa venčanja, saznajte ovde.

Degustacija četiri elementa

Prema zapadnoafričkoj tradiciji, degustacija začina je podjednako važna kao i razmena bračnih zaveta. Začini treba da budu slatki, ljuti, gorki i kiseli, kao simbol svega što će zajedno proživeti u braku. Tako kiseli začin predstavlja kompromise koji će nastati, gorko nedostatak razumevanja, slatko trajnu ljubav, a ljuto strast među njima.

A koja profesija rastura brak, pročitajte ovde.

U Kini vidovnjak određuje datum venčanja

Prema tradiciji, mlada bi trebalo da potraži pomoć astrologa i vidovnjaka kako bi odabrala najpogodniji dan za svoje venčanje, jer će on da odredi uspeh njihovog braka. Što je porodica bogatija, venčanje duže traje, a njegov nezaobilazan deo je i čajanka članova porodice.

Donesite prsten za nogu

Kako se u zapadnjačkoj tradiciji nosi prstenje koje mladenci stavljaju na ruke, tako i hindusi imaju svoju tradiciju. Na njihovom venčanju se prsten stavlja na nogu, tačnije na prst do palca pa je on znak da je dama zauzeta. Svako ko nije venčan ne sme da nosi prsten na nozi, čak ni kao modni dodatak.

Supa za dušu

Na tradicionalnom češkom venčanju, zadatak para je da nauči nešto o boljem funkcionisanju udvoje. Zbog toga ih čvrsto zamotaju u ćebe i ostave svakome samo po jednu slobodnu ruku. Oni tada međusobno moraju da se nahrane činijom supe, a ta tradicija je simbol saradnje kako bi se savladale teškoće.

Ples u keceljama

Dokazujući da keceljama nije samo mesto u kuhinji, Poljaci su započeli tradiciju prema kojoj na venčanju mlada pleše sa keceljom, a svako ko želi da pleše sa njom treba da ubaci novac u džep.

Ovde pročitajte savete za letnje venčanje.

Ako ne opere dobro sudove, ništa od braka

Na Filipinima mladoženja pre venčanja ide u kuću mladine porodice da bi dobio pristanak za brak, a taj običaj se zove "pamamanhikan". Nekada će on morati da obavi neki od kućnih poslova, poput pranja sudova ili peglanja, a sve kako bi dokazao porodici da je spreman da se brine o budućoj supruzi.

Sami idu po poklone

U Finskoj je mlada sama zadužena za skupljanje poklona, a zbog njih mora da ide od kuće do kuće i da ih skuplja. Njen suprug za to vreme stoji uz nju, a ako pada kiša pridržava joj kišobran, kao simbol da će joj uvek pružati "krov nad glavom".

Ako ipak držite do naše tradicije, ovde pročitajte mali priručnik za pripremu svadbe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs