Obratite pažnju

Baksuz i prokletstvo koje nosi 2016: Narodna verovanja o prestupnoj godini!

Prestupna godina je sama po sebi baksuzna, ne bi trebalo ulaziti u bračne vode i otpočinjati velike poslove
Zanimljivosti 01.02.2016. - 17:16h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Neka loša proročanstva vezuju se za prestupne godine, a ova 2016. je takva - ima 366 dana. Tako februar koji inače ima 28 dana, ove prestupne godine ima 29.

 

Po narodnim verovanjima svake prestupne godine, koja je sama po sebi "baksuzna", ne bi trebalo da započinjete neke ozbiljnije poslove. Isto tako, oni veruje da baš ove godine ne bi trebalo da uđete u bračne vode, jer će se neslavno završiti.

 

Ova godina će biti definitivno super za sve one neženje koje ne bi još koji dan da stave prsten na ruku - devojke sad momci imaju snažan izgovor. Ovako barem smatraju Grci.

 

Ako ipak odlučite da stanete na ludi kamen, onda bi bilo poželjno da žena zaprosi muškarca. Samo na taj način, prema britanskoj tradiciji, možete nekog zaprostiti, jer su tada rodne norme izvrnute. Ali, ako vas odbije, onda mora debelo da isprazni novčanik - mora da vam pokloni poljubac i svilene rukavice.

 

Bez razmišljanja: Muškarci ulaze u brak isključivo sa ovakvim ženama!

 

Ove godine ne bi trebalo da se sadi voće, jer će onda ono roditi svake druge, a moguće čak i svake četvrte godine. Treba saditi u jesen, a ne u proleće.

 

U Irskoj je uvedeno zakonom da sva deca koja su rođena 29. februara moraju dobiti od države 100 funti. Verovatnoća da se neko rodi baš na taj dan je 1:1.000, a u svetu živi četiri miliona ljudi rođenih baš 29. februara. Za tu decu se veruje da su veoma kreativna, sposobna i vrlo jednostavna. Roditi se 29. februara znači da ste obdareni "šestim čulom", pa te ljude svi smatraju srećnicima i veruje se da poseduju neke posebne talente.

 

U Ginisovoj knjizi rekorda zabeležena je jedna porodica iz Irske u kojoj su osobe iz tri generacije rođene baš 29. februara. U istoj knjizi je upisana i jedna norveška porodica u kojoj je troje dece rođeno prestupne godine.

 

Zaboravljeni narodni običaji: Šta donosi nesreću, a šta se mora poštovati!

 

 

Egipćani su otkrili prestupnu godinu

 

Svaka četvrta godina je prestupna kako bi se lakše uskladila kalendarska godina sa solarnom, odnosno dužinom vremena koje je potrebno da Zemlja završi svoj put oko Sunca.  Zemlji je za to je putovanje potrebno 365 dana i 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi.

 

Solarna godina traje oko 11 minuta kraće od putovanja Zemlje oko Sunca, pa se zato stavio dodatni dan u kalendarsku godinu. Prvi koji su usklađivali kalendarsku i sunčevu godinu i dodavali jedan dan svake četiri godine bili su Egipćani. Od njih su to preuzeli Rimljani, koji su odlučili da taj dan bude 29. februar, a taj standard se usvojio 1582. godine.

 

Prestupna godina je svaka ona koja je deljiva sa četiri, osim na prelazima u novi vek, kada su prestupne sve one godine koje su deljive sa 400.

 

10 svetih biljaka starih Srba i narodna verovanja o njima: Orah u dvorištu donosi smrt!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs