Pročitajte

Najčešći stereotipi: Ako se žena ugoji - zapustila se, ako muškarac plače - slabić je!

Neverovatna je činjenica koliko se stereotipi prema muškarcima razlikuju od onih prema ženama. U oba slučaja su veoma teški
Zanimljivosti
18:12h Autor:
Najčešći stereotipi: Ako se žena ugoji - zapustila se, ako muškarac plače - slabić je!
Foto: Thinkstock

Stereotip o ženama se razlikuju od onih o muškarcima. Ni oni kao ni predrasude o muškarcima nisu nimalo najivni. Interesantno je to što su potpuno suprotni i ono što je normalno za muškarce nije i za žene.

Spavala je sa puno muškaraca

Žena koja iza sebe ima poveći broj seksualnih partnera, smatraće se ne samo promiskuitetnom već će uz to doći i veći broj pogrdnih naziva. Muškarac koji je spavao sa puno žena smatra se iskusnim. Čak i ako je na granici seksualne ovisnosti, tog muškarca neće odbiti nove žene niti će ga prijatelji radi toga izbegavati. O ženama će u tom slučaju loše misliti i muškarci i njene prijateljice.

Pročitajte sve o predrasudama sa kojima se susreće zaposlena žena u tekstu OVDE.

Ima neurednu kuću

Ako je muškarac neuredan, to je normalno, no ako je žena takva, na nju se gleda "malo" drugačije.

Zapustila se

Društvo gore gleda na debele žene nego na muškarce i pritisak da izgledaju dobro veći je na ženama. Iako je poželjno za oba pola da paze na svoje zdravlje u svim starosnim periodima, muškarcima koji se s godinama udebljaju neće se toliko govoriti da su se zapustili niti će se došaptavati o njegovom izgledu koliko o njenom.

G

lasno izražavanje mišljenja

Kada žena jasno i glasno govori što misli, ima izražene stavove, izričita je, odrešita i ozbiljna u većini slučajeva dobiće etiketu "žene zmaja", "oštrokundže", "šefice", "arogantne" ili u najblažem slučaju "dominantne". Kada to muškarac radi, to je opšteprihvaćeno kao normalno jer se tako ponaša svaki samouveren čovek.

Ovo su najčešće predrasude o ljubavi i seksu.

Nema dece

Iako je danas društvo razvijenije i naprednije nego ikad, a žene mogu birati na koji način žele živeti, na njih se ipak gleda "ispod oka" ako odluče da ne rađaju. U tom slučaju smatraju se sebičnim i većina će im reći da će tu odluku požaliti. Mnogi ne mogu razumeti odluku zašto žena ne želi biti majka, dok u muškarčevom slučaju biti otac ne smatraju delom njegovog samoispunjenja.

Stereotip o muškarcima su naravno dijametralno suprotni od ovih prema ženama. Teški su skoro podjednako, s tim što se od muškarca uvek očekuje da bude "muškarčina", pa mu se plač ne oprašta.

Izvrsnost u krevetu

Hoće li seks biti odličan ili bezveze, teret je koji u potpunosti pada na muškarca. Ukoliko je loš, obično je muškarac taj koji nema pojma što radi. Žene će retko ko okriviti za loš seks.

Ovo su mitovi o muškarcima u koje žene veruju, tekst pročitajte OVDE.

Ako plaču, slabići su

Muško pokazivanje emocija u bilo kojoj situaciji, društvo još uvek ne prihvata najlakše. To mu je dozvoljeno samo u njegova četiri zida, dok će u javnosti takvo ponašanje mnogi osuditi kao "cmizdravo" i nedovoljno muževno. Ženske suze su potpuno normalne u svim emotivnim trenucima.

Tata na porodiljskom

Iako postoje brojne prednosti za to, od druženja sa svojim detetom, novca i samih dobrobiti za dete, tata koji ostaje na porodiljskom smatraće se nežnijom i podređenijom stranom u kući. Uz to, njegova žena će dobiti epitet "glave u kući" koja odlazi da zarađuje novac jer verovatno više zarađuje.

Pročitajte sve o pet laži o muškarcima u koje se veruje, detaljnije u tekstu OVDE.

Živi s roditeljima

Muškarac koji u kasnim 20-ima ili (još gore) 30-ima živi sa roditeljima društvo će smatrati nedovoljno sposobnim i ambicioznim da se pokrene i ostvari samostalan život. Uz to, dolazi i odbojnost mnogih devojaka koje s "takvima" ne žele imati posla. To je samo jedan primer koliko se od muškaraca više očekuje da budu uspešni i ambiciozni. Oko devojke koja živi sa roditeljima u kasnijoj mladenačkoj dobi neće se podizati takva buka.

Razgovor sa nepoznatim ljudima

Ako žena započne razgovor s nepoznatim ljudima na ulici ili pak kaže paru da im je dete preslatko, to će biti sasvim normalno. No muškarac koji tako započne razgovor biće okarakterizovan u najmanju ruku kao čudan. U slučaju da detetu da kompliment verovatno bi mogao doživeti i da prolaznici pozovu policiju.

Sve stereotipe o deci jedincima pročitajte u tekstu OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs