EVO ŠTA ZNAČI KADA PADA KIŠA NA VELIKI PETAK: U mnogim delovima Srbije već pljušti, a od OVOG ZNAKA mnogi baš strahuju

Veliki petak je jedan od najtužnijih dana u hrišćanstvu, strogo se posti i vreme se provodi u molitvi i tihovanju

Običaji
09:34h Autor:
EVO ŠTA ZNAČI KADA PADA KIŠA NA VELIKI PETAK: U mnogim delovima Srbije već pljušti, a od OVOG ZNAKA mnogi baš strahuju
Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Veliki petak ili Strasni petak prema hrišćanskoj religiji obeležen je stradanjem Isusa Hrista i njegovim raspećem na časni krst na Golgoti. Tog dana, Crkva se seća događaja koji su neposredno prethodili Hristovom Raspeću; počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspelog pokušaja da Ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: "Raspni Ga!"

Za veliki petak treba izbegavati svaku fizička aktivnost, slavlje i poroke. To je jedini dan u godini kada u svim pravoslavnim hramovima utihne liturgijsko pojanje i iznese se plaštanica. Plaštanica je platno na kome je prikazano Hristovo polaganje u grob, koju vernici celivaju sve do Vaskrsa.

Isus Hrist, Raspeće, Veliki Petak
foto: Profimedia

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedelje) kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, te se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Domaćice na ovaj dan prirpemaju bogatu trpezu za Uskrs, farbaju jaja, i u miru i slozi se provodi vreme u porodičnom domu.

Vaskrs, Uskrs, Raspeće, Isus Hrist, Veliki Petak
foto: Profimedia

Međutim, postoji jedno verovanje naših predaka vezano za padavine na ovaj najtužniji dan. Naime, ukoliko na Veliki petak pada kiše - šljive neće roditi, a veruje se i da će ostalo voće imati slabiji rod. Sa druge strane, ukoliko dan bude sunčani i topao, očekuje se da rod bude odličan. Kiša po verovanju znači i tešku i sušnu godinu, punu sukoba i svađa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs