POČELA JE ŠESTA NEDELJA VASKRŠNJEG POSTA U NARODU POZNATA KAO CVETNA: Za zdravlje porodice ispoštujte OVAJ važan običaj

Šesta ili Cvetna nedelja posta je posvećena uspomeni na carski ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim

Običaji
POČELA JE ŠESTA NEDELJA VASKRŠNJEG POSTA U NARODU POZNATA KAO CVETNA: Za zdravlje porodice ispoštujte OVAJ važan običaj
Foto: Wikipedia

Pred nama je šesta ili Cvetna nedelja vaskršnjeg posta koja obeležava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim.

U Cvetnoj nedelji vaskršnjeg posta, svakog dana devojčice i devojke odlaze na livade i beru poljsko cveće, kojim kite kuće i dvorišne zgrade sa spoljne strane. Najčešće se kiti margaretom i krasuljkom. Negde se devojke opasuju vrbovim prućem, a momci mladom koprivom.

Ove nedelje kreče se voćke, nasađuju kvočke, ali ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda.

Tokom Cvetne sedmice, a na praznik Cveti, postoji običaj da se od cveća i vrbovih grančica pletu venčići koje stavljamo na glave ili čuvamo u domu kako bi smo privukli napredak i zdravlje.

Buket cveća, Žena, Devojka, Cveće
foto: Shutterstock

Običaj nalaže da svi ove sedmice "zavire u svoje srce", da se pokaju i pripreme za veliki praznik koji predstoji, jer samo oni "čistog srca" mogu da shvate suštinu Hristovog vaskrsnuća. Ova sedmica treba da bude priprema za sledeću Strasnu sedmicu, kada poste čak i oni koji nisu toliko revnosni vernici, zarad svog i zdravlja svoje porodice.

U Kupreškom polju u jednom od dana Cvetne nedelje, žene uberu onoliko krasuljka koliko ima ukućana, pa zadenu cveće uveče kod vrata. Ubrano cveće se ne unosi u kuću.

Šesta nedelja Velikog posta posvećena je sećanju na događaj svečanog Ulaska Hristovog u Jerusalim, gde je On išao da bude razapet na Krstu i da postrada radi našeg spasenja. Taj praznik naziva se Cvetna nedelja ili Vrbica, zbog običaja da se na taj dan osvećuju palmine grančice, koje kod nas zamenjuju grančice vrbe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs