POČELA JE PETA NEDELJA POSTA, U NARODU POZNATA KAO GLUVA: Evo šta obavezno treba da uradite OVIH DAN

Pred nama je Gluva ili Gluvna nedelja posta, koja se završava u nedelju, 21. aprila

Običaji
POČELA JE PETA NEDELJA POSTA, U NARODU POZNATA KAO GLUVA: Evo šta obavezno treba da uradite OVIH DAN
Foto: Profimedia

Peta nedelja Uskršnjeg posta u narodu je poznata i kao Gluva nedelja. Naziv je dobila po tome što je post uveliko u toku i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, tzv. gluvo vreme.

Od davnina važi pravilo među vernicima da treba da se izbagavaju zabave, izbegava se odlazak na put i ne rade se veliki fizički poslovi.

Tokom ovog perioda vernici se posvećuju molitvi, duhovnom podvigu i pokajanju.

Cele nedelje se posti na vodi, osim subotom i nedeljom kada se posti na ulju. Hrana je samo fizički deo posta, dok je duhovni važniji, što podrazumeva uzdržanje od loših dela i misli.

Pričešće
foto: Profimedia

Ova nedelja posvećena je Mariji Egipćanki, ženi koja je svojim podvigom dokazala da postoji nada za sve one koji se iskeno pokaju za loša dela i odluče da krenu putem istine i ljubavi.

Prema predanju Marija Egipćanka živela je razvratno, a zapisano je da je odlučila da promeni život kada su joj je jednog dana neka nevidljiva sila pred njom zatvorila vrata hrama. Kasnije se pomolila Bogorodici i odlučila da živi mirnim asketskim životom kako bi očistilča dušu od negativnosti.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs