KADA VAS PITAJU ZAŠTO POSTITE, EVO KAKO DA ODGOVORITE NA TO PITANJE: Otac Rafailo Boljević dao najbolje objašnjenje

Otac Rafailo Boljević je dao jednostavan ali moćan odgovor na pitanje "Zašto postiš?"

Običaji
KADA VAS PITAJU ZAŠTO POSTITE, EVO KAKO DA ODGOVORITE NA TO PITANJE: Otac Rafailo Boljević dao najbolje objašnjenje
Foto: Printscreen/Youtube

Ušli smo u petu nedelju Vaskršnjeg posta. Ova nedelja se zove Gluva jer je vreme da se ćuti i sluša. Verovatno s svih strana dobijate pitanje "Zašto postite?" Evo kako da odgovorite na to "škakljivo" pitanje:

"A zašto postiš? Zamislite to pitanje, što postiš!? Takvog čoveka treba "letvom klepiti po glavi", braćo i sestre. Takva drskost! Što postim?

A sve umire, sve je pomrlo. Pogledaj bolesti, pogledaj ludilo, pogledaj narkomana, pogledaj sektaša, pogledaj magije i crne i bele, i žute, i crvene.

Pogledaj detetu u sobu, zainteresuj se malo, kad si mu ulazio u sobu? Pogledaj šta gleda, pogledaj šta puši, pogledaj šta unosi u venu, pogledaj sa kim se druži, pogledaj televiziju, pročitaj štampu. I još me pitaš zašto postim?

Otac Rafailo
foto: preentscreen/Youtube

Postim jer neću da se mirim sa tim, neću da se mirim sa trskom koju vetar povija. Neću u carske haljine i meke haljine, neću u carske dvorove, ispunjene živim leševima i demonskim plesovima.

Hoću na poziv Svetoga Jovana da se odazovem. Hoću i ja sa njim, za njim da dočekam Cara Slave, Cara Nebeskog… Hoću i ja da primim večni život.

Život bez vaskrslog gospoda je bruka i sramota, braćo i sestre. To je ples sa mrtvima, to je dolina smrti."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs