SUTRA SLAVIMO SVETE PRAVEDNIKE JOAKIMA I ANU: Svađe su strogo zabranjene, a ova 2 pravila moraju da se ispoštuju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju dan posvećen roditeljima presvete Bogorodice, svetim pravednicima Joakimu i Ani

Običaji
Autor:
SUTRA SLAVIMO SVETE PRAVEDNIKE JOAKIMA I ANU: Svađe su strogo zabranjene, a ova 2 pravila moraju da se ispoštuju
Običaj na dan Svetog Joakima i Ane, Foto: Wikipedia

Dan posvećen svetim pravednicim Joakimu i Ani, roditeljima presvete Bogorodice obelež je u kalendaru crnim slovom, ali je veoma poštovan i sadrži nekoliko običaja. Predanja kažu da na ovaj dan treba darivati siromahe. Ali treba biti obazriv i ne dozvoliti gordosti da prodre u srce prilikom darivanja. U mislima treba da bude kako su siromasi jednaki svima ostalima, a prilog dajemo Hristu.

Važno je da vlada mir među članovima porodice tokom celog dana, kako bi ih pratila sreća cele naredne godine. Zato i onaj ko nije razgovarao sa svojim najbližima, na ovaj dan treba da se pomiri sa njima.

Isto tako se veruje da voljenim osobama treba podariti poklon zamotan u crveni papir.

Sveti Joakim i Ana
foto: Wikipedia

Ko su bili Joakim i Ana?

Sveti pravednici Joakim i Ana se slave jer je njihova ćerka, Presveta Bogorodica rodila je Hrista.

Živeći pobožnim i povučenim životom u Nazaretu, njihovu sreću kvarila je samo jedna stvar. Naime, nisu mogli da imaju dece, a prema verovanju koje je vladalo u to vreme, oni koji nisu imali decu bili su veliki grešnici, zbog čega su ih drugi smatrali nedostojnima.

Čvrsto verujući u Boga često su išli u jerusalimski hram moleći se za potomstvo.

Nakon toliko vremena, prvosveštenik u Hramu je uskratio Joakimu pravo da prinese žrtvu Bogu jer „nije stvorio potomstvo za Izrael”. Zbog ovog postupka, Joakim se povukao u pustinju gde je danima tugovao, sve dok mu se nije ukazao anđeo sa najlepšim vestima za njega – da će ga Bog blagosloviti detetom. Isti anđeo prikazao se i Ani, rekavši joj da će se dogoditi rođenje „kćeri preblagoslovene, kojom će se blagosloviti svi narodi na zemlji, i kroz koju će doći spasenje svetu”, piše Istorijski zabavnik.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs