SUTRA SLAVIMO MALU GOSPOJINU: Strogo pravilo kaže da žene OVO nikako ne smeju da rade

Rođenje presvete Bogorodice ili Mala Gospojina praznuje se sutra, 21. septembra i ovaj praznik se ubraja u jedan od 36 velikih crkvenih praznika

Običaji
Autor:
SUTRA SLAVIMO MALU GOSPOJINU: Strogo pravilo kaže da žene OVO nikako ne smeju da rade
Običaji na Malu Gospojinu, Foto: Youtube Printscreen /

Mala Gospojina je veliki "ženski praznik" koji se ubraja u 36 velikih crkvenih praznika, a slavi i obeležava rođenje presvete Bogorodice.

Običaji nalažu da žene ovaj dan nikako ne spremaju kuću, peru veš ili obavljaju neke slične poslove.

Postoji verovanje da na Malu Gospojinu ništa ne treba raditi od poslova koji se rade rukama. Na Malu Gospojinu navodno nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.

U narodu se ovaj praznik svečari i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju. Neke porodice više dana provode u prazničnom raspoloženju i u svečanom ruhu iako ne slave i ne idu na slavu, posebno u krajevima gde se održavaju malogospojinski vašari.

Bogorodica, Isus
foto: Profimedia

Ako bude vedro na Malu Gospojinu

Veruje se da kada je o prazniku vedro da će nam se sunce smešiti i tokom jeseni, ali i zime.

***

Šta se tačno desilo na Malu Gospojinu?

Dar boga starima Joakimu i Ani nije bila samo ćerka u poznim godinama, već i Bogomajka - Marija je rođena u Nazaretu u porodici oca iz plemena Davida i majke iz roda Aronovog. Po ocu je, dakle, njeno poreklo carsko, a po majci arhijerejsko.

Već u trećoj godini, Marija je odvedena u hram Jerusalimski, a od sedme je živela u atmosferi bogosluženja, uz molitvu, ručni rad i čitanje Svetog pisma.

Bogorodica
foto: Profimedia

Sa 15 godina primila je blagu vest od arhangela Gavrila da će roditi sina božijeg, a na četrdeseti dan po rođenju Hristovog odnela ga je u hram. Trideset godina koje opisuju jevanđelja, Marija je provela u Nazaretu, a Isusa je pratila na putu do raspeća.

Posle njegovog vaznesenja, živela je još 24 godine, lečila bolesne, pomagala sirotinji i udovicama. Prema predanju, kada je položena u grob, postala je nevidljiva.

Najveći srpski srednjovekovni zadužbinar kralj Milutin posvetio je Bogorodičinim roditeljima crkvu u kompleksu studeničkog manastira. Poznatija kao Kraljeva crkva izdvaja se izuzetnom lepotom živopisa. U ovom manastiru je i osnivač loze Nemanjića Stefan Nemanja Bogorodici posvetio crkvu koju narod naziva Majkom svih crkava u Srbiji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs