ŠTA ZNAČI KADA NA MITROVDAN PADA KIŠA: Naši stari su verovali da je na dan svetog Dimitrija moguće otkriti BUDUĆNOST

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Mitrovdan - praznik koji mnogi obeležavaju kao krsnu slavu ili imendan

Običaji
Autor:
ŠTA ZNAČI KADA NA MITROVDAN PADA KIŠA: Naši stari su verovali da je na dan svetog Dimitrija moguće otkriti BUDUĆNOST
Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Danas, 8. novembra, pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju praznik posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Mitrovdan je jedan od praznika za koji se vezuje mnoštvo narodnih običaja. Jedan od njih je i "predskazanje" prema vremenu - ako danas bude kiše i mraza, očekuje nas duga i hladna zima sa mnogo snega!

Takođe, postoji i verovanje da bi na ovaj praznik, baš kao i na Božić, trebalo da budete kod kuće, izuzev ako ste pozvani na slavu.

Otuda staro verovanje da ako mitrovdansku noć provedete van kuće, cele godine ćete spavati van doma i potucati se po tuđim kućama.

Sveti Dimitrije, Mitrovdan
foto: Wikipedia

Ko je bio sveti Dimitrije?

Mitrovdan je posvećen antičkom komandantu Soluna iz trećeg veka, mučenom i pogubljenom zbog širenja hrišćanstva. Sveti Dimitrije poštovan je kao jedan od najvažnijih pravoslavnih vojnika među svetiteljima. Svi pravoslavni hrišćani i vernici slave ovog velikomučenika verujući u njegove isceliteljske moći.

Izboden kopljem usred molitve

Pravoslavni spisi navode da je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme kratkotrajne vladavine jedinog varvarskog Rimskog cara tračanina Maksimilijana od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju dece. Bio je sin jedinac.

Dimitrije je po očevoj smrti nasledio vojvodsko zvanje, a kako je vaspitavan u hrišćanskom duhu, on je propovedao hrišćanstvo, umesto da ga, po zapovesti i nalogu cara Maksimilijana, istrebljuje. Car, saznavši da je namesnik Dimitrije hrišćanin i da je mnoge, umesto da ih odvrati, upravo preveo u hrišćanstvo, naredi da Dimitrije bude prvo utamničen a zatim izboden kopljima, usred molitve.

Solunski hrišćani su ga tajno sahranili. Kasnije je velmoža Leontije iz Ilirije, izlečen od teške bolesti nad grobom ovog mučenika, u znak zahvalnosti podigao je crkvu. Prilikom iskopavanja temelja crkve pronađene su mošti Svetoga velikomučenika Dimitrija. Proglašen je svecem, zaštitnikom grada Soluna.

Sveti Dimitrije, Mitrovdan
foto: Wikipedia

Mošti u Solunu

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. Mošti su skoro osam vekova bile u Italiji u gradu San Lorenco, ali su na traženje Grka vraćene (veći deo) u Solun 1978. (glava) i 1980. veći deo ostatka moštiju. Njegove mošti i danas se nalaze u crkvi Svetog Dimitrija u Solunu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs