SUTRA SU GOSPOJINSKE POKLADE: Ove reči OBAVEZNO treba izgovoristi za NAPREDAK u kući

Suztra su Gospojinske poklade za koje se vezuju određeni običaji.

Običaji
Autor:
SUTRA SU GOSPOJINSKE POKLADE: Ove reči OBAVEZNO treba izgovoristi za NAPREDAK u kući
Običaji za Gospojinske poklade, Foto: Shutterstock

Gospojinske poklade, dan kada se prašta i poslednji dan kada se mrsi jer počinje Veliki gospojinski post koji traje dve nedelje.

Post predstavlja duhovnu i telesnu pripremu za praznik Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice i nije samo uzdržavanje od mrsne hrane već i uzdržavanje od loših misli, reči i dela, kao i pojačanju molitava i činjenju dobročinstva. Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičinih praznika i slavi se 28. avgusta. Velikogospojinski post je na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava ulje i vino, i na Preobraženje, kada se razrešava na ribu.

Bogorodica
foto: Profimedia

Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i uspomena je na smrt Bogorodice koja se na ovaj dan vaznela na nebo i predala svoj duh Spasitelju.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, osim jednodnevnih, postoje i višednevni postovi, a to su, uz Velikogospojinski, još i Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski. Naziv Poklade dobile su po običaju da se na ovaj dan sve uvrede opraštaju, kako bi i nama samima dugovi bili oprošteni i tako rasterećeni dugovanja, što čišći ušli u period nastupajućeg posta. Zato se u narodu, uz čašu, zdravica na ovaj dan kaže. „Oprosti, ulazimo u post kao u more“, a prisutni odgovaraju: „Neka je od boga oprošteno, oprosti i ti meni“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs