GRADONAČELNICA SARAJEVA SE OBRATILA POVODOM FEMICIDA U GRADAČCU: "Zbog tuge koju osećam u srcu, ne mogu da se radujem"

Benjamina je istakla da zbog svih dešavanja i tuge koju nosi u srcu tim povodom ne može da prisustvuje na otvaranju Sarajevo Film Festivala.

Lifestyle
Autor:
GRADONAČELNICA SARAJEVA SE OBRATILA POVODOM FEMICIDA U GRADAČCU: "Zbog tuge koju osećam u srcu, ne mogu da se radujem"
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina o femicidu u Gradačcu., Foto: Profimedia

Nakon nemilih događaja koji su se juče desili u Gradačcu, na svom instagram profilu oglasila se i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić. Njena objava je masovno podeljena putem društvenih mreža.

Benjamina je tim povodom napisala:

"Večeras je počeo 29. Sarajevo Film Festival. Događaj na koji se iz godine u godinu sa nestrpljenjem čeka, sedmica filma o kojoj priča svijet. To je naš brend koji nam služi na ponos. Bosanci i Hercegovci zaslužuju da ovakvih događaja bude još više. Dani pred nama neka budu dani kvalitetnog filma i dobre zabave. A Sarajevo neka bude najbolji domaćin. Kao gradonačelnica Sarajeva, prijestolnice Bosne i Hercegovine, imam obavezu da mislim na ljude iz cijele države, a danas smo svi posebno potreseni i ožalošćeni monstruoznim ubistvima u Gradačcu. Stoga, noćas neću biti dio ceremonije otvaranja SFF-a. Zbog tuge koju osjećam u srcu, ne mogu da se radujem.

Želja mi je da večeras kao gradonačelnica Sarajeva ovim potezom makar malo skrenem pažnju na sve češći femicid i nasilje nad ženama. Sarajevo tuguje zajedno sa prijateljima iz Gradačca, vaša bol je i naša bol. Na kraju, SFF je nastao u najcrnijim danima opsade i mnogo veće zlo nije zaustavilo našu ljubav spram filma i umjetnosti. Film je bio i ostao naš vid otpora. SFF neće i ne treba stati ni zbog ovog današnjeg zla, nego naprotiv, svojom izvrsnošću neka potakne stvaranje novih filmova koji će podići glas i svijest protiv nasilja kojem danas svjedočimo i pomogne nam u borbi sa ovim zlom. Sarajevo grad svih nas!" , napisala je Benjamina u svojoj objavi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs