Pravoslavni vernici sutra slave Božić, a za ovaj dan vezani su mnogi običaji.
Takođe, svima sa ovih prostora je dobro poznato da za Božić valja pripremiti bogatu trpezu u kojoj će uživati svi ukućani i gosti.
Jedan od simbola ovih praznika svakako jeste i božićna česnica, koja nije samo ukusna pogača i deo trpeze, već ima i simbolično značenje. Lomljenje božićne česnice jedna je od najstarijih i najpoštovanijih tradicija na našim prostorima.
Ona se, po narodnom verovanju, priprema kako bi doprinela sreći i blagostanju ukućana, a u nju se stavljaju novčić i ona osoba koja ga izvuče imaće sreću i novac cele godine, zrno žita koji predstavlja plodnu i rodnu godinu, kao i grančica badnjaka za koju se veruje da donosi dobro zdravlje i plodnost.
Pogača se lomi na dan Božica najčešće pre ručka, kada se prvo vrti tri puta, a zatim svaki član porodice odlomi po jedno parče. Po verovanju svako treba da pojede svoj deo česnice kako bi u kuću ušla snaga i zdravlje, a onaj koji pronađe novčić nikako ne sme da ga baci ili zaboravi, već da ga čuva na posebnom mestu.
Nakon toga, porodica se sprema da ruča, a trpeza je obično bogata i svečana. Tradicija nalaže da se za vreme božićnih praznika posećuju se samo najbliži prijatelji ili rodbina.