rođen na današnji dan

J.R.R. Tolkin: 15 fantastičnih saveta uz koje ćemo lakše postati gospodari svog života!

Prošlo je 126 godina od rođenja slavnog engleskog pisca J.R.R. Tolkiena. Otac modernog "fantasy" žanra iza sebe je ostavio svetski poznata štiva poput trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobit", pa je svaku generaciju čitatelja svojim rečima obeležio za čitav život

Knjige
10:09h Autor:
J.R.R. Tolkin: 15 fantastičnih saveta uz koje ćemo lakše postati gospodari svog života!
Scena iz filma "Gospodar prstenova", Foto: Profimedia

J.R.R. Tolkin je svoje misli pretvorio u dela koja su postala niti vodilje kroz mnoga putovanja i pustolovine njegovih književnih likova. Ali u ovim napisanim rečima krije se univerzalna istina. Nismo likovi iz knjiga, ali svakako bismo trebali da dopustimo Tolkinu da nas vodi kroz naša životna putovanja.

1. Nisu svi koji lutaju izgubljeni. 2. Čovek koji beži od svog straha mogao bi da shvati da je samo uzeo prečac u suočavanju s njime. 3. Gde ima života ima i nade. 4. Često se nada rodi onda kada je sve napušteno. 5. Nije važna snaga tela, već snaga duha. 6. Sve što trebamo je odlučiti šta ćemo s vremenom koje nam je dato. 7. Na ovome svetu ima dobrote, i vredi boriti se za nju. 8. Malo po malo, čovek otputuje daleko. 9. Lažne nade su opasnije od strahova. 10. Mudri govore samo o onome što znaju. 11. Svi imaju svoju vrednost pa jedni doprinose vrednostima drugih.

Gospodar prstenova postaje serija!

foto: Profimedia

12. I najmanja osoba može promeniti tok budućnosti. 13. Nije loša stvar slaviti jednostavan život. 14. Kada bi većina nas cenila hranu, slavlje i pesmu više od nagomilanog zlata, svet bi bio veselije mesto. 15. Nikad je preduga reč čak i za mene.

Džon Ronald Reuel Tolkien rođen je 3. januara 1892. godine, a preminuo je 2. septembra 1973. godine. Iako je rođen u Južnoj Africi, život je proveo u Engleskoj. U novembru 1911. počeo je da studira na Oksfordu klasicizam, ali 1913. godine se opredelio za engleski jezik i literaturu. Diplomirao je 1915. s najvišim akademskim uspehom.

Tokom Prvog svetskog rata borio se u Francuskoj, a nakon što je 1920. otišao iz vojske radio je za "Oxford English Dictionary". Tamo je proučavao istoriju i etimologiju reči germanskog porekla koje su počinjale sa slovom W. Ubrzo nakon toga postaje najmlađi profesor engleske književnosti na Univerzitetu u Lidsu.

Vratio se na Oksford 1925. godine kao profesor Anglosaksonskog na "Pembroke" koledžu, i tada počinje da piše "Hobita". Osim toga, Tolkien je tada završio i s pisanjem prva dva nastavka "Gospodara prstenova".

Da li ste stvarno nesrećni: Priča koja će vas uzdrmati do srži!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs