Neverovatno

Bilo joj je dosadno: Ovo niste znali o hitu Prohujalo sa vihorom! (VIDEO)

Umesto da čita nove knjige, Margaret Mičel je odlučila da napiše svoju

Zanimljivosti
21:55h Autor:
Bilo joj je dosadno: Ovo niste znali o hitu Prohujalo sa vihorom! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Na današnji dan 1900. godine rođena je Margaret Mičel, američka novinarka i spisateljica najpoznatija po romanu "Prohujalo s vihorom", a po kojem je snimljen i istoimeni filmski klasik.

Za roman nadahnut američkim građanskim ratom Mčelova je dobila i Pulicerovu nagradu, a u nastavku pročitajte zanimljivosti vezane za ovaj klasik objavljen 1936. godine.

1. Margaret Mičel je ovu knjigu napisala iz dosade

Dosada je navela 25-godišnju Margaret da se baci na pisanje romana od 63 poglavlja. U maju 1926. godine ona je, naime, napustila posao u časopisu Atlana Žurna kako bi se kod kuće opravljala od ozlede gležnja. Njen suprug donosio joj je gomilu knjiga iz biblioteke, a onda joj je jedan dan rekao da bi umesto da čita na hiljade knjiga, mogla napisati svoju, a kako bi je dodatno podstakao na poklon joj je doneo pisaću mašinu. I tako je počeo rad na romanu čija se radnja događa u vreme građanskog rata.

2. Gotovo niko nije znao da piše knjigu

Iako je od početka pisanja do izlaska knjige prošla čitava decenija, gotovo niko nije znao da ju Mičel piše. Postoji priča da je otišla toliko daleko u skrivanju činjenice da piše knjigu, da je prilikom jednog nenajavljenog dolaska gostiju bacila tepih preko stranica koje su bile razasute po njenoj dnevnoj sobi.

Nepoznati detalji iz života Grejs Keli: Odrekla se slave zarad krune, jednu stvar nikad nije prežalila! (FOTO)

3. Nije imala nameru da objavi knjigu

Iako je rad na knjizi trajao 10 godina, Mičel nije zapravo imala nameru da objavi knjigu. Kada je jedna njena poznanica čula da Mičel razmišlja o pisanju knjige (iako je zapravo već bila napisana), rekla joj je "Zamisli, ti da napišeš knjigu". Besna Mičelova je idući dan masovni rukopis odnela u izdavačku kuću. Nakon toga još se jednom predomislila i poslala telegram u kojem je napisala "Predomislila sam se. Pošaljite mi rukopis nazad". Srećom, knjiga je na kraju objavljena i postala je klasik.

4. Glavna junakinja zvala se Pansi

Iako glavnu junakinju znate kao Skarlet, godinama je njeno ime bilo Pansi. Međutim, izdavač je tražio promenu imena.

"Možemo je zvati i Smeće O'Hara što se mene tiče. Samo želim završiti ovu prokletu stvar", napisala je spisateljica svom prijatelju i uredniku.

5. Ni Mičel ne zna šta se dogodilo sa Skarlet i Retom

Dvosmisleni kraj, bez stvarnog završetka Mičel je ostavila čak i u svojoj glavi.

Što se mene tiče, Ret je možda pronašao nekog manje teškog, rekla je za magazin Yank 1945. godine.

Ljubavna priča o kojoj se govori i nakon 35 godina: Moderna bajka sa tragičnim krajem! (FOTO, VIDEO)

6. Novela je imala svoje "klevetnike"

Iako su knjiga i film danas klasici, nisu svi bili obožavaoci romana kada je objavljen, a to uključuje i kritičare. Ralf Tompson, koji je recenzirao knjigu za Njujorker Tajms nije bio nimalo impresioniran.

"Čini mi se da bi knjiga bila mnogo bolja da je bila skraćena na recimo 500 stranica", napisao je između ostalog, ali na kraju je priznao kako je bilo koji prvi roman s preko 1000 stranica postignuće - i zbog istraživanja koje je njegovo pisanje uključivalo i zbog samog pisanja.

7. Rekord s filmskim pravima

Kada je filmski mogul Dejvid O. Selznik kupio prava za film za 50.000 dolara 1936. godine to su bila najviše plaćena prava za neku knjigu. Mičel je odbila da učestvuje u produkciji filma iako je rekla da joj se svideo, osim nekoliko detalja, naprimer Tare koja je "bila prevelika".

8. Neverovatni uspeh knjige i filma

Uprkos ponekim kritikama, knjiga Margaret Mičel bila je pravi fenomen, a jednak uspeh postigao je i Osarom nagrađeni film iz 1939. godine. Više od milion ljudi stiglo je u Atlantu samo kako bi bilo deo svečane atmosfere na dan premijere. Guverner Georgije dan premijere proglasio je državnim praznikom, a gradonačelnik Atlante organizovao je tri dana povorki i zabava.

9. Tragična smrt spisateljice 10 godina nakon premijere filma

Margaret Mičel poginula je 1949. godine, 10 godina nakon filmske premijere. Na putu prema bioskopu, dok je prelazila ulicu udario ju je automobil. Nesreća se dogodila 11. avgusta, a pet dana kasnije slavna spisateljica je preminula u dobi od 48 godina.

Afere koje su uzdrmale svet: Ljubav na skaredan način! (FOTO)

10. Citati za pamćenje

Na listi najboljih filmskih citata svih vremena Američkog filmskog instituta, našlo se i njih nekoliko iz filma "Prohujalo s vihorom", a verujemo da su vam ova dva itekako poznata.

To su "Iskreno, draga, nije me briga" i "Nakon svega, sutra je novi dan" - rečenice koje su izgovorili Ret Batler kojeg u filmu igra Klark Gejbl i Skarlet O'Hara koju je odglumila Vivijen Li.

Skandalozan život holivudske dive: Sedam muževa,150 ljubavnih veza, silovanje i ubistvo! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs