Intervju, Aleksandra Slađana Milošević

Slađana Milošević: Moje amazonsko pero

Njeno ime je sinonim za rokenrol stare, dobre Jugoslavije, seks simbol koji ne zastareva, a njeno literarno delo Civilizacija i žena – Muška žena otvorilo je vrata za novi arhetip žene...
Knjige 16.07.2013. - 23:01h
Alexandra Slađana Milošević, Stevan Stevanović - Plameni vitezovi, Foto: Filip Shobot
1 / 8 Foto: Filip Shobot
sladjana milosevic

 

Ne možemo a da ne započnemo razgovor knjigom Civilizacija i žena - Muška žena. Pisanju knjige ste posvetili 11 godina. Možete li je predstaviti?

 

Knjiga Civilizacija i žena – Muška žena je autorsko-enciklopedijsko delo, napisano u dva toma, na 1.732 stranice. Područje mog rada, istraživanja i ličnog interesovanja bile su oblasti psihologije, mitologije, religije, istorije, filozofije, sociologije, umetnosti, antropologije, etnologije i njima srodne discipline. Knjiga hronološki prati sudbinu žene kroz istoriju dugu nekoliko hiljada godina, od drevnih civilizacija Mesopotamije, Egipta, Indije, Judeje, Grčke, Rima, preko Vizantije, srednjeg i novog veka, sve do modernog i postmodernog doba.

Društvena uloga, lični dometi žene, skokoviti psihološki i stvaralački napredak, dostignuća u mnogim oblastima, kao i prava priroda žene, razotkrivaju se kroz mitove, religiju, umetnost, filozofiju, nauku.

 

Knjiga ima višeslojna značenja. Može se čitati kao istorijsko enciklopedijsko delo, kao studija razvoja čovekove svesti i psihe, kao traganje za metafizikom starog i novog vremena, kao ontološko istraživanje, ili kao eshatološko promišljanje, u čijoj se osnovi Spasitelj promalja iz mitološke matrice kao celina muško-ženskog predznaka, kao sveobuhvatna jedinstvenost. Pored buđenja nove žene kroz pojavu arhetipa Muške žene, teza koju predstavljam je i potreba za stvaranjem novog pravednijeg društva, zasnovanog na poštovanju vrednosti oba roda, bez kojih civilizacija nema budućnost. Živeći u laži, mimikriji sreće, u krivotvorenoj stvarnosti, čovek se našao u opasnom rascepu. Zato instistiram na istini koja se odavno izgubila, za kojom moramo vredno tragati, kako bi u sebe reintegrisali saglasje i harmoniju. Zaobilazeći pretpostavke materijalističkog poretka i njegove zablude, razmatram hijererhiju istina koje će zalutalog čoveka navesti na put spasenja. Čovečanstvo se mora vratiti izvorištu, femininom matriksu koji je oduvek bio osnova opstanka. Tu vezu je čovek izgubio, gubeći i vezu sa sobom, prirodom, Bogom, univerzumom.

 

Koja je Vaša motivacija da napišete ovakvo delo i koja je to pokretačka sila koja vam je dala snage da ne odustanete?

U knjigu Civilizacija i žena – Muška žena integrisala sam svoja životna znanja i iskustva. Pisala sam je iz više razloga. Živeći svoj profesionalno i privatno bogat život širom planete, imala sam priliku da bolje sagledam prepreke koje se postavljaju pred ženu ovog doba. Moje lično iskustvo je potvrdilo da je svet nepravedno mesto za ženu. Poželela sam da o značaju žene i njenoj ulozi i doprinosu u stvaranju civilizacije progovorim činjenicama. Jedna od teza koju knjiga Civilizacija i žena – Muška žena prati jeste nepravda prema istorijski obespravljenoj ženi.  Moj motiv bila je i želja da sačuvam i nastavim nit ljudskog znanja, kao i da autorskim viđenjem omogućim nove sinteze.  Knjiga Civilizacija i žena – Muška žena je doprinos intelektualnoj Nojevoj barci i predstavlja integrisani mozaik znanja. Istorija nije suvoparna priča, nevezana za naše živote. Istorijsko znanje je osnov ljudske kulture. Individualne sudbine nadovezuju se na celokupnu sudbinu vrste. Sadašnjost je vezana za prošlost, tako se i istina sažima u svakom od nas, a istina žene, sažima se u svakoj ženi. Mušku ženu sam pisala da bih razumela i proputovala taj arhetipalni, zajednički unutrašnji svet.

 

Muška žena - ko je ona ukratko?

Ona je psihološki pojam, kojim sam definisala svoju tezu o invokaciji novog arhetipa Muške žene, koji predstavlja epohalno i revolucionarno novu, ontološki potentnu i neiscrpljenu ženu. Njena slika je zamena za izgubljeni civilizacijski mit. Rađanjem ovog mita, vraća se vera u stvaranje i neuništivost životnog cilusa, oduvek povezanih sa ženom. Koren invociranog arhetipa Muške žene je univerzalna nesvesna slika celovitosti ženskog bića. Nova žena nosi osobine umnosti, stvaralaštva, osećajnosti, moralnosti i negovateljstva. Arhetip Muške žene čini zbir ženinih potencijala, sintetisanih u simbolizam značajnih ženskih mitskih likova koji se invokacijom arhetipa pojavljaju integrisani u psihu moderne žene, podsećajući nas na kosmogonijske izvore, u čijim su se osnovama najčešće nalazila ženska stvoriteljska božanstva.

 

Moderna žena je izvojevala promenu socijalnog ambijenta, prevazišla kulturne stereotipe, podstakla redefinisanje i uravnotežavanje žensko-muških odnosa. Žena novog vremena inicirala je i nova pravila, po kojima nema povlašćenog roda i povlašćenih životnih scenarija, nagovestivši prelazak iz androcentrične u androginu kulturu. Muška žena ne prihvata život pod nadzorom, niti da joj drugi propisuju životne ciljeve i scenarija. Ona odbacuje takmičarsku kulturu i stremi ka homogenizaciji društva s pozitivnim predznakom, čime se omogućava razvoj pravednijeg, duhovnijeg društva, sa jednakim šansama za oba roda.

 

Važite za ikonu muzičke scene, damu od stila i seks simbol. Koliko je teško biti lepotica sa mozgom i zadržati stav jake, muške žene? Da li je to lakše na Zapadu gde ste živeli veći deo svog života ili kod nas?

 

Zapad je daleko napredniji, mada ne mogu reći da je položaj žene blizu ideala jednakovrednosti i jednakovažnosti, pojmova na kojima instistiram u svojoj knjizi. Naša sredina i dalje ženu zadržava u poziciji žrtve. Moj rad upravo insistira i iznosi podatke o pobedničkim životnim scenarijima žena vizionarki, naučnica, misionarki, umetnica, ratnica, vladarki. Treba napomenuti da su društva u kojima nema ravnopravnosti žena i tolerancije, kulturno zaostala, manje produktivna, sa manjim šansama za budućnost. O ovome treba dobro razmisliti!

 

Vaše odevanje je neobično i po mišljenjima mnogih, ekscentrično. Da li je Vaš stil deo Vas? Kako ste ga gradili i šta je to što Vas inspiriše da eksperimentišete sa modom u meri u kojoj je drugima teško da Vas prate?

Svoje odevanje vidim kao oblik likovnosti i komunikacije. Danas sve više odvajam modu od scenskog kostima. Scenski kostim smatram likovnim delom sa osmišljenim scenarijom, značenjem, ciljem. U mom modnom stilu nalaze se elementi sličnog značenja, ali su prisutni kroz simboliku. Moje odevanje, bilo scensko ili modno je sekundarna, neverbalna ili nemuzička komunikacija, a poruke koje šaljem dolaze sa snažnim izrazom i formom. Ne razumem korporativnu umetnost, ličnosti bez identiteta. Svaka sledeća zvezda je poput lego kocki, prodaje sa sa skicom za sklapanje - neko osmišljava bionički izgled, dodaje veštačke delove tela, zatim na scenu stupaju kompozitori, tekstopisci, stilisti, modni kreatori, šminkeri, frizeri. Gotov proizvod je dosadan i kako antički Grci govorahu, zanatlijski, a ne filizofski i umetnički.

 

Odajete utisak osobe koja se ne kaje ni zbog čega, koja radi samo ono što želi. Da li postoje neki snovi koje niste ostvarili ili je Vaš život ispao onako kako ste maštali?

Ničiji život nije onakav kakvim smo ga zamišljali. Mašta je vodilja ka ciljevima od kojih se neki ostvaruju a neki izgube u svetu realnih okolnosti i sposobnosti. Maštala sam da radim u nekom dobrom naučno-istraživačkom timu u Americi … Ko zna, možda to i ostvarim ako duže poživim?!

 

Šta trenutno ispunjava vaše slobodno vreme? Da li biste našim čitaocima preporučili neku određenu knjigu, film i/ili bend?

Preporučujem svoju knjigu. Ne iz narcisoidnih ili drugih pobuda, već zato što sam je i pisala za druge. Čak sam nameravala da se ne potpišem ili da se potpišem aliasom. Izdavaču se nije dopala ideja. Ova knjiga je bukvar znanja i treba da se nađe u svakoj kući i u javnoj biblioteci.
Inače, preporučila bih da ne slušate samo muziku koja prouzrokuje kontrakciju mišića već i onu koja angažuje um!

 

Za kraj, da li postoji neki životni moto koji Vas vodi sve ove godine? Čemu teži Slađana Milošević i šta možemo da očekujemo od Vas na profesionalnim nivou?

Rad na knjizi Civilizacija i žena – Muška žena bio je težak i iscrpljujući. Sasvim sam izgubila zdravlje, posvetila se radu i odvojila od sveta. Održavala me je prometejska doslednost. Red bi bio da se malo odmorim! Međutim, to je samo lična želja. Drugi već kuju planove. Moj dokumentarni film o Nikoli Tesli će se ovih dana prikazivati u Filadelfiji, a zatim i u Nju Jorku, u Americi. Postoje pregovori za veliki koncert....Možda ću jos po nešto snimiti. Potpisala sam ugovor za izdavanje zbirke poezije i autorizovane biografije...Moj moto je: Život koji nije ostavio traga, nije bio vredan življenja!

 

Foto: Filip Shobot
Stajling / Kostimi: Ivona Đorđević, Stevan Stevanović
Stajling / šminka: Alexandra Slađana Milošević
Fascinatori: Dragan Smiljanić / Blackbirdfield Fascinators
Frizure: Dacha Hair(063 1697 269), Dušica Dramićanin
Postprodukcija: Ivana Stoilov Shobot
Vitezovi: Stevan Stevanović, Dimitrije Stevanović, Lazar Dragojlović / Plameni vitezovi

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs