bila u rukama silovatelja mesecima

OVO JE PRAVA LOLITA: Oteta devojčica (11) bila inspiracija piscu čuvenog romana! (FOTO)

Seli je osuđeni pedofil dve godine držao u zatočeništvu, vodio je po celoj Americi tvrdeći da su otac i ćerka

Knjige
08:38h Autor:
OVO JE PRAVA LOLITA: Oteta devojčica (11) bila inspiracija piscu čuvenog romana! (FOTO)
Sju Lajon u filmu "Lolita!", Foto: Profimedia

Sju Lajon, glavna glumica kontroverznog filma "Lolita", preminula je 28. decembra 2019. u 73. godini.

Uloga Lolite Sju je donela veliku slavu, a jedan od razloga zašto je uloga pripala baš njoj bio je i taj što ulogu nije smela da dobije 12-godišnja devojčica, iako je toliko godina imao lik Lolite u knjizi Vladimira Nabokova. Iako su neke stvari iz knjige promenili, "Lolita" je i dan danas jedan od najkontroverznijih filmova.

Inspiracija u istinitoj priči?

Florens Seli Horner imala je 11 godina kada ju je oteo pedofil i držao u zatočeništvu gotovo dve godine. Bilo je to 1948. godine, a njena priča je najverovatnije inspirirala Nabokova da 1955. napiše roman.

Seli su njeni školski drugovi nagovorili da ukrade knjigu iz jedne prodavnice u Kamdenu, u američkoj saveznoj državi Nju Džerzi.

Najveći skandal kraljevske porodice: Sina kraljice Elizabete maloletna devojka optužila za silovanje!

Lolita
foto: Profimedia

U krađi ju je uhvatio sredovečni muškarac koji joj je rekao da je agent FBI. Taj muškarac je bio Frank La Sale (50), osuđeni silovatelj.

On je devojčici rekao da je u velikom problemu i ispričao joj svašta kako bi je zaplašio. Rekao je da će završiti u popravnom domu ako mu se ne bude javljala s vremena na vreme, a devojčica mu je sve poverovala. Pustio ju je, ali ne na dugo. Seli je bila srećna što je "izbegla hapšenje", pa svojoj majci nije ispričala šta se dogodilo.

Tri meseca kasnije Sale je čekao Seli ispred škole. Naterao ju je da svojoj majci kaže da je on otac njenih školskih drugarica i da je vodi na sa njima na odmor u vikendicu u Džerziju. Majka u tom trenutku nije ni mogla da zna da dete pušta da ode sa muškarcem koji je šest meseci ranije pušten iz zatvora gde je bio zbog silovanja maloletnog deteta.

Tvrdio da mu je ćerka

Sale je devojčicu zarobio, a potom je vodio po celoj zemlji. Negde bi je upisao u školu, tvrdeći da je ona njegova ćerka. To je trajalo gotovo dve godine dok komšija u Sen Hoseu u Kaliforniji nije primetio da se devojčica čudno ponaša.

Dok je Sale 20. marta 1950. godine tražio posao, devojčica je uspela da pobegne. Nakon što je komšiji sve ispričala, čovek johttps://stil.kurir.rs/celebrities/vip-prica/89869/prezivela-silovanje-rak-i-strasno-priznanje-od-supruga-neverovatna-zivotna-prica-slavne-glumice-fotoj je dao telefon da pozove sestru. Ubrzo je o svemu bio obavešten FBI i Sale je uhapšen, a devojčica je progovorila o torturi koju je trpela dve godine, kako je bila zatočena i silovana.

Tokom suđenja pedofil je tvrdio da je otac devojčice, ali je utvrđeno da je njen biološki otac preminuo kada je Sali imala šest godina. Le Sale je osuđen na 30 godina robije.

Dve godine nakon što je pobegla iz kandži pedofila, Seli je stradala u stravičnoj saobraćajnoj nesreći.

Seli bila inspiracija Nabokovu?

Kritičar Aleksander Dolinin je 2005. godine rekao kako je moguće da su Seli i La Sale bili inspiracija za likove Humberta i Lolite.

Preživela silovanje, rak i strašno priznanje od supruga: Neverovatna životna priča slavne glumice! (FOTO)

Sali
foto: Wikipedia / Florence_Sally_Horner

Naime, 1939. godine, mnogo pre otmice Seli Horner Nabokov je napisao roman 'Čarobnjak', priču o sredovečnom draguljaru koji postaje opsednut 12-godišnjom devojčicom. On je uspeo da oženi teško bolesnu majku devojčice, a nakon njene smrti dobio je starateljstvo nad detetom. On je devojčicu potom odveo na letovanje, a u jednom otrcanom provincijskom hotelu prijavili su se kao otac i ćerka.

Bila je to zapravo skica za roman "Lolita", a postoji mogućnost da je tada Seli delimično bila inspiracija za Lolitu. U svakom slučaju Nabokov je bio upoznat sa slučajem jer u 33. poglavlju Lolite napisao: "Jesam li možda uradio Doli to što je Frenk Le Sale uradio Seli Horner?".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs