Knjiga iz 15. veka prekrivena velom tajne

Najmisterioznija knjiga koja je podelila svet

Naučnici pokušavaju da dešifruju najtajanstveniji srednjovekovni rukopis na svetu, koji možda nosi bitnu poruku
Knjige
22:12h
Najmisterioznija knjiga koja je podelila svet

Studija, objavljena u časopisu Plos One, kaže da su naučnici pronašli knjigu iz 15. veka, koja bi mogla da ima skrivenu poruku. Iako je jezik, koji je zastupljen u ovom starom zapisu, nepoznat ispitivačima sugeriše se da bi knjiga mogla da nosi neku značajnu informaciju.

Pokušaji da se dešifruju reči iz knjige datiraju još iz Drugog svetskog rata. Iako je u to vreme bilo najnormalnije odgonetnuti složene poruke neprijatelja, razbijači šifri nisu uspeli da pronađu smisao misteriozne knjige. Ovaj rukopis od 1400. godine, kada je nastao, pa do 1912. godine bio je zatrpan prašinom i spreman za otpad.

U život ga je vratio diler antičkih knjiga, Wilfrid Voynich, koji je početkom 20. veka pronašao ovu čudnu knjigu sa tajanstvenim slikama nepoznatih biljaka i golih žena. Nakon što su se brojni pokušaji tumačenja sadržaja knjige ispostavili kao neuspešni, pojavile su se špekulacije da je ona čist apsurd i da nema nikakve značajne poruke koju bi dešifrovani rukopisi mogli da otkriju.

Ipak, nova istraživanja bacila su drugačije svetlo na slučaj nikada protumačene knjige. Marcelo Montemurro, teorijski fizičar sa univerziteta u Mančesteru, tvrdi da misterija postoji i da je on na dobrom putu da je otkrije. Engleski fizičar proveo je mnogo godina analizirajući lingvističke obrasce sa 240 strana tajanstvenih rukopisa."Tekst je jedinstven. Ne postoje radovi slični ovom i svi pokušaji da se dekodira bilo kakva poruka u teksu bili su bezuspešni. Ali, nije lako odbaciti rukopis kao besmislicu, kada se vidi da on ima značajnu lingvističku strukturu", rekao je Marcelo za BBC.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Knjiga