Fascinantno otkriće

Otkriven izvor vode star milijardu godina

Naučnici veruju da je u pitanju najstariji izvor vode koji je ikada proučavan, star milijardu godina. Otkrivamo da li ta voda može da se pije, kakvog je ukusa i da li u njoj ima života
Zanimljivosti
13:10h Autor:
Otkriven izvor vode star milijardu godina
Foto: Shutterstock

Rad objavljen prošlog meseca u žurnalu Nature obavestio je javnost o vodi koja je bila zarobljena 2 kilometra ispod površine zemlje dugo vremena.

Koliko dugo? Analizom izotopa prirodnih gasova u vodi, naučnici veruju da je u pitanju najstariji izvor vode koji je ikada proučavan, star milijardu godina, a možda čak i 2.64 milijardi godina. Međutim, da li ta voda može da se pije, i kakvog je ukusa?

Odgovor naučnika je: "Ne baš, ali vas gutljaj neće ubiti".

Jedan od autora objavljenog rada, Barbara Šervud, probala je vodu i zaključila da je užasna.

"Znatno je slanija od morske vode. Ono što vas prvo iznenadi jeste njena slanoća. Zbog reakcije vode sa stenama, izuzetno je slana. Njena gustina je vrlo slična javorovom sirupu. Kada je sipate nema boju, međutim, čim dođe u dodir sa kiseonikom postaje narandžasta jer u njoj počinju da se stvaraju minerali – posebno gvožđe", izjavila je Barbara.

Međutim, to je nije spriječilo da je proba – za nauku. I zato što je želela da zna koliko je tačno slana.

Još jedno interesantno pitanje: Da li ima života u vodi staroj milijardu godina?

Barbara smatra da je moguće.

"Voda posjeduje istu energiju koja podržava mikrobiološki život koji se može naći blizu morskih ventila i u rudnicima zlata u Južnoj Africi. Pokazali smo da ove vode mogu biti nastanjene, ali sledeće pitanje je – da li jesu nastanjene. Ukoliko jesu, zanima nas šta živi u njima i kada se nastanilo".

Ono što ovu vodu izdvaja od drugih izvora vode koji su podjednako stari jeste činjenica da je ova voda bila izolovana od stranih uticaja sve to vreme – nikada nije isparavala i nikada na nju nije padala kiša – ona nije imala nikakav kontakt sa spoljnim svetom.

Barbara smatra da će ona i njen tim imati odgovor na ova pitanja tek za godinu dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs