Obavezno pogledajte!

Najiščekivaniji filmovi na Kanskom festivalu: Eksplicitni, hrabri i inovativni! (VIDEO)

Najnovije izdanje najprestižnijeg i najglamuroznijeg filmskog festivala na svetu - čuvenog Kana (Cannes Film Festival), 71. po redu startuje danas u prelepom francuskom mondenskom gradu i traje do 19. maja. Dok čekamo spektakularno otvaranje, osvrćemo se na najiščekivanije filmove koje će publika u Kanu imati prilike da pogleda prva i to iz prvih redova

Filmovi
Autor:
Najiščekivaniji filmovi na Kanskom festivalu: Eksplicitni, hrabri i inovativni! (VIDEO)
Kanski filmski festival, Foto: Profimedia

Na čelu žirija biće australijska zvezda Kejt Blančet, dok će sam festival otvoriti film "Everybody Knows" sa Penelopom Kruz i Havijer Bardemom u glavnim ulogama, piše Elle.rs. Ostvarenje iranskog režisera Asghara Farhadija je druga dama španskog govornog područja koja će otvoriti prestižni festival u istoriji manifestacije, nakon Almodovarovog "Bad Education".

U nastavku vam donosimo listu 10 najiščekivanijih filmova Kana u kom je uvek akcenat bio na evropskim filmovima i onima u kojima engleski nije govorni jezik, a među kojima se kriju i dobitnici Zlatne palme, ako pitate kritičare i prognozere:

Under the Silver Lake

Američki glumac Endru Garfild predvodi glumačku ekipu ovog noir filma iz L.A. koji je režirao Dejvid Robert Mičel, čiji je horor "It Follow" bio hit u Kanu pre nekoliko godina. Endru glumi mladog muškarca koji traga za Sarom (Rajli Keoug), prelepom i misterioznom ženom koja je nestala nakon samo jedne noći poznanstva.

BlackKklansman

Spajl Li stoji iza neobične ali istinite priče o Ronu Stalvortu, prvom Afroamerikancu koji je dobio posao policajca u Koloradu Springs. Ron se infiltirao u Kju Kluks Klan krajem sedamdesetih godina i zajedno sa kolegom Filipom Zimermanom rizikovao i svoj i kolegov život. Rona glumi Džon Dejvid Vošington, dok u ostalim ulogama glume mahom nepoznati glumci - Laura Harier, Adam Drajver, Kori Hokins i dr.

The House That Jack Built

Najnovije ostvarenje Larsa von Trira stiže u Kan nakon njegove provokativne "Melanholije" i šokantne pres konferencije na kojoj je reditelj imao čudne Naci komentare nakon kojih je proglašen nepoželjnim na Kroazeti. To ga ipak nije sprečilo da novim delom aplicira na Kanskom festivalu, i to krvavom pričom o serijskom ubici koga igra Met Dilon. Jedna od njegovih žrtvi je i žena koju igra Uma Turman.

Everybody Knows

Film koji otvara 71. izdanje Kana potpisuje iranski režiser Asgar Farhadi, čovek koji je već imao uspeha na Kanskom festivalu sa filmovima "The Salesman" i" A Separation". U najnovijem Asgarovom filmu koji je snimljen na španskom jeziku, igra bračno-glumački par Penelopa Kruz i Havijer Bardem. Kruzova igra Španjolku koja se vraća kući zajedno sa svojim mužem, Argentincem kada iznenadna dešavanja otkrivaju tajne koje su ostale skrivene.

Climax

Iako još ništa detaljno nije otkriveno o novom filmu Gaspara Noea, možemo da samo pretpostavimo šta nas čeka. Čovek koji je često provocirao i šokirao kansku publiku sa vrlo bizarnim ili krajnje eksplicitnim filmovima (setimo se samo filma "Irreversible" sa Monikom Beluči i Kaselom).

Rafiki

Prvi kenijski film koji će se naći u istoriji Kana već sada izaziva niz kontroverzi. Naime, zabranjen je u matičnoj zemlji i u samom Kanu je stavljen u okviru programa "Un Certain Regrard" gde privlači najveću pažnju moguću. Ovo je priča o mladim tinejdžerkama koje se zaljubljuju jedna u drugu. Režiserka Vanuri Kahiu odbila je da uradi dodatnu montažu filma nakon što su to od nje zatražili ljudi ispred Kenijske filmske asocijacije.

Whitney

Tri godine nakon dokumentarca "Ejmi" u kom je prikazan tragičan životni put i emotivna destrukcija jedne od najvećih pevačica današnjice, Ejmi Vajnhaus, stiže film o Vitni Hjuston, još jednoj velikoj divi koja je pokleknula ispred pritiska velike popularnosti i moći. Režiser Kevin Mekdonlad obezbedio je saradnju divine porodice, ali kritike za sada pokazuju da je ipak snimio još samo jedan dokumentarac koji nije otkrio ništa novo, niti ponudio posebnu emociju.

Burning

Kratka priča japanskog pisca Harukija Murakamija poslužila je kao baza za ovaj film koji se takmiči u glavnom takmičarskom programu. Steven Jeun glumi Bena, misterioznog prijatelja glavnog junaka Jong-sooa (Yoo Ah-in) koji ima poseban hobi. Da li je ovaj film mogući dobitnik Palme? Šuška se šuška.

Girls of the sun

Ove godine samo tri ženska režisera naći će se u konkurenciji za Zlatnu palmu. Jedna od njih je i Eva Huson čiji je film "Bang Gang" iz 2015. godine uzburkao kansku publiku vrlo zabavnim ali šokantnim prikazom seksualnih navika i života adolesencije. Najnoviji Evin film je priča o sestrinstvu, ženama koje se bore protov varvara. Glavne uloge su poverene Golšifteh Farahani, Emanuel Berkot i Džuli Delpi, a priča u fokusu ima ženski bataljon koji se brani mali kurdski grad koji okružuju ekstremisti najgore vrste.

Solo: Star Wars Story

Dizni je početkom ovog meseca najavio da će najnoviji "Star Wars Story" premijeru imati upravo u Kanu. Šta očekujemo? Spektakl ako znamo da iza projekta stoji veliki Ron Hauard dok je glavna uloga poverena mladoj zvezdi Donaldu Gloveru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs