Gotove poslednje scene

Završeno snimanje filma i serije Vojna akademija

Završna klapa drugog serijala i filma "Vojna akademija", snimljena je danas ispred Skupštine Srbije, pa su reprizu svečane ceremonije promocije najmađih oficira Beograđani mogli da vide u prepodnevnim satima u centru prestonice
Filmovi
07:52h Autor:
Završeno snimanje filma i serije Vojna akademija
Foto: Tanjug

Punih pet sati glumci i statisti, među kojima su bili i kadeti Vojne akademije, strpljvo su snimali završne scene filma, a uz to i šest epizoda druge sezone te serije.

Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića za to vreme je bio zatvoren za vozila, a pojedini Beograđani iz prikrajka su posmatrali snimanje završne scene Vojne akademije.

Snimanje filma počelo je 10. maja, a zainteresovani građani moći će da ga gledaju od 6. novembra, kada će biti premijera u Centru "Sava".

Glumac Branislav Lečić, koji tumači lik načelnika Vojne akademije kazao je Tanjugu da je snimanje ove serije, pa sada i filma, bilo veoma uzbudljivo, da je njegova uloga zahtevna i da je slušao savete načelnika Vojne akademije general-majora Mladena Vurune.

"To je bilo izuzetno važno kad radite takvu jednu ulogu da imate ispred sebe čoveka koji tako nešto radi...Ti razgovori sa njim su za mene bili veoma interesantni..Uzivao sam u tom kontaktu i saznao neke stvari, a osećam se bogatiji, ne samo zato što sam radio ovu ulogu, nego zato što sam se i sa njima družio", istakao je Lečić.

Lečić je dodao da mu je načelnik Vuruna pomogao da napravi ravnotežu u svom liku između jedne vrste strogosti i autoriteta i raumevanja i ljudskosti.

Govoreći o liku koga igra, Lečih je kazao da je on sam po sebi zahtevan jer se radi o nekome ko je na vrhu, ko mora da bude primer i razume mlade kadete koji treba da izrastu u najmlađe oficire Vojske Srbije.

"Ali isto tako, on mora da ima i dovoljno autoriteta i discipline da bi oni pohađali tu školu redovno i harmonizovali pordične odnose i zahteve Akademije", ukazao je Lečić.

On je izdvojio i jednu anegdotu i kazao da ga dok su snimali u Vojnoj akademiji pitomci nisu prepoznali, jer je bio u uniformi sa generalskim oznakama, pa su ga pozdravili kako to rade i sa svojim pretpostavljenima.

"Prvo se gleda i prepoznaje čin, oni su tako naučeni, pa tek onda gledaju lice. Kad su me prepoznali, onda je nastalo spontano oduševljenje i jedna vrsta šoka otkud sad taj glumac koga znaju u uniformi generala - njihovog nadređenog načelnika koji vodi školu", kazao je Lečić.

Glumica Dragana Dabović koja glumi kadetkinju Ines Sašvari rekla je Tanjugu da joj je snimanje ove serije i filma bilo veoma zanimljivo i naporno, ali da je najteža bila scena na Pasuljanskim livadama.

"Scena sa Pasuljanskih livada koju pamtim iz prve sezone bila je veoma naporna, samo zato što se na tom terenu za jedan dan smenjuju četiri godišnja doba", istakla je ona.

Dabović je dodala da se za ulogu Ines spremala posmatrajući prave kadete Vojne akademije i da su joj oni u tome dosta pomogli.

Kadeta Mirka Klisuru, takođe, jednog od glavnih likova, tumači Ivan Mihailović, koji kaže da je malo znao o Vojnoj akademiji, kako ona funkcioniše i da mu je za pripremu uloge trebalo malo više vremena.

"Imali smo obuke sa komandirima, živeli na Akademiji i proživeli taj život, pa iako nisam bio u redovnoj vojsci, ovo je za mene bio jedan vojni rok sigurno", kazao je Mihailović.

On je dodao da je njegov lik veoma pažljiv, vredan i nesiguran mladić, koji kako vreme prolazi dobija na samopuzdanju, postaje sigurniji u sebe i zaljubljuje se.

Ne želeći da precizira šta se sa njim dešava u nastavku serije i na filmu, Ivan poručuje da će se u životu Klisure mnogo što šta desiti kao i sa ostalim likovima.

Vojna akademija rađena je prema scenariju Gordana Mihica, u režiji Dejana Zečevića, a snimana je pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Srbije, Vojne akademije i svih njenih pripadnika, a u produkciji NIRE PRO za Radio-televiziju Srbije.

Uloge tumace još i mladi glumci Radovan Vujović, Bojan Perić, Tijana Pečenčić, Dragana Dabović, Ivan Mihailović, Branko Janković, Jelisaveta Orašanin, Tamara Dragićević, Anja Stanić, Iskra Brajović, Nikola Rakočević.

Igraju još i Ljubomir Bandović, Nebojša Milovanović, Miloš Timotijević, Voja Brajović, Dara Džokić, Vlasta Velisavljević...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs