12 dana glamura

Počinje 69. Kanski festival: Film Vudija Alena na svečanom otvaranju! (FOTO)

Danas počinje prestižni festival na Azurnoj obali i trajaće sve do 22. maja, a za Zlatnu palmu takmičiće se 21 film
Vesti
11:02h Autor:
Počinje 69. Kanski festival: Film Vudija Alena na svečanom otvaranju! (FOTO)
Foto: AP / Thibault Camus

Međunarodni filmski festival u Kanu, 69. po redu, počinje danas i trajaće do nedelje, 22. maja, kada će biti proglašen ovogodišnji dobitnik Zlatne palme.

Festival će otvoriti novi film Vudija Alena "Cafe and Society", u kojem glavne uloge tumače Kristen Stjuart i Džesi Ejzenberg. To je treći Vudijev film koji otvara prestižni festival na Azurnoj obali, posle filma "Holivudski kraj" koji je otvorio festival u Kanu 2001. i "Ponoći u Parizu" iz 2011. godine.

Za Zlatnu palmu takmičiće se 21 film, među kojima su "Hulijeta" Pedra Almodovara, "The last Face" Šona Pena i "Paterson" Džima Džarmuša, "Loving" Džefa Nikolsa, "Juste la fin du monde" belgijske braće Lika i Žan-Pjera Dardena. Na projekciji bokserske drame "Ruke od kamena" venecuelanskog reditelja Džonatana Jakubovica, koja je van zvanične konkurencije festivala, pojaviće se i slavni Robert de Niro, koji i glumi u filmu. De Niro je inače glumio u dva filma nagrađena Zlatnom palmom - "Taksista" Martina Skorsezea 1976. i "Misija" Rolanda Džofa 1986. godine, a takođe je bio i predsednik žirija festivala 2011. godine.

Foto: AP
Foto: AP

Žiriju će ove godine predsedavati australjiski reditelj, scenarista i producent Džordž Miler, a u skladu sa dosadašnjom tradicijom univerzalnog i međunarodnog pristupa i objektivnosti u žiriranju, s Milerom će većati osam filmadžija iz Irana, Danske, Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Kanade i Mađarske.

Uz Milera, žiri čine četiri žene i četiri muškarca: glumica Kirsten Danst, pevačica i glumica Vanesa Paradi, rediteljka Valerija Golino i iranska producentkinja Katajun Šahabi, dok sastav muške polovine žirija čine glumci Donald Saderland i Mads Mikelsen, reditelji Arno Deplešeni Laslo Nemeš, koji je prošle godine osvojio Gran-pri nagradu za film “Saulov sin”.

Kanski festival predstavlja jedan od najprestižnijih filmskih festivala na svetu koji je prvi put održan 1939. godine, ali je definitvno ustanovljen kao takmičarski festival s nagradom 1955. Zlatnom palmom nagrađena su i dva filma domaće kinematografije - "Otac na službenom putu" 1981. godine i "Podzemlje" 1995. godine, režisera Emira Kusturice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs