Svečano zatvaranje

Završen Kanski festival: Zlatna palma Kenu Louču za "Ja, Danijel Blejk"

Dodelom nagrada sinoć se završio Kanski festival, a dobitnik 69. "Zlatne palme" je film britanskog režisera Kena Louča "Ja, Danijel Blejk"
Vesti
15:44h Autor:
Završen Kanski festival: Zlatna palma Kenu Louču za "Ja, Danijel Blejk"
Foto: Reuters

Dodelom nagrada sinoć je završen Kanski festival, a dobitnik 69. "Zlatne palme" je film britanskog režisera Kena Louča "Ja, Danijel Blejk”, potresna priča o stidu zbog siromaštva u Evropi pogođenoj merama štednje, javlja AFP.

Ovaj socijano angažovani film govori o brobi malog čoveka sa sistemom odnosno kafkijanskim naporima stolara Danijela Blejka da dobije nadoknadu u Britaniji nakon infarkta.

Zlatnu Palmu reditelju kome je ovo drugi put da dobija najpretižniju kansku nagradu, uručio je glumac Mel Gibson.

Vensan Kasel izdominirao u Kanu: Nije ni čudo što je Monika Beluči bila luda za njim! (FOTO)

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je iranski glumac Šahab Hoseini za film „Trgovac” ("Forushande/ The Salsmen”) iranskog oskarovca Asghara Farhadija, a za žensku Žaklin Žoze sa Filipina za film "Ma rosa". Nagradu za najbolju režiju dele Rumun Kristijan Munđiju za film "Matura” („Bacalaureat/Graduation”) o ocu koji ima dilemu da li ćerki da priča o korupciji i Francuz Olivije Asajas za film "Lični kupac" (Personal Shopper) u kome glavnu ulogu igra holivudska zvezda Kristin Stjuart, koji je dobio pomešane kritike, prenosi AFP. Nagradu za najbolji scenario dobio je takođe "Trgovac."

Kanski festival jedna je od najprestižnijih filmskih manifestacija na svetu. Prvi put je održan 1939. godine, a definitvno je ustanovljen kao takmicarski festival s nagradom 1955.

Amal Kluni prvi put na Kanskom festivalu: Zbog jednog trenutka svi su gledali u nju! (FOTO)

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs