Film za danas: Lolita

Nakon ''Velkih očekivanja'' evo još jednog klasika, čija je filmska adaptacija dostigla nivo ''kultnog''. Za kraj ove kišne srede, predlažemo vam Kjubrika i njegovu ''Lolitu''.
Filmovi 25.04.2013. - 14:06h

Na pitanje:,,Kako snimiti film Lolita?’’, Kjubrikov (Stanley Kubrick) odgovor bio je: učiniti glavnu junakinju dve godine starijom. I zaista, te 1962. godine rodiće se jedna nova, Kjubrikova Lolita, koja će za razliku od Nabokove (Vladimir Nabokov) imati 14 umesto 12 godina, a sve sa ciljem da se zadovolje strogi zakoni filmske cenzure.

 

Prilikom jednog od svojih intervjua, Kjubrik će izjaviti da verovatno nikada ne bi ni snimio Lolitu, da je znao kroz kakvu će cenzorsku torturu film proći. No, priča o seksualnoj vezi između četrnaestogošnjakinje i čoveka u srednjim godinama, bila je preveliki zalogaj za, još uvek, vrlo kontroverzne 60-te. Iako je originalno delo Vladimira Nabokova zvanično uzeto kao scenario za film, Kjubrik je morao da se u dobrom delu svog ostvarenja, odrekne sardžaja knjige, prvenstveno na štetu onih scena koje bi prikazivale konrkretan odnos između Lolite, koju je igrala tada 15 godina stara Su Lajon (Sue Lyon), i profesora Hamberta, kojeg je tumačio Džejms Mejson (James Mason). Ova činjenica nije umanjila realni prikaz netipčne ljubavne priče, životne drame i čovekove borbe sa iskušnjima i neodolevanju izazovima istih.

 

Tačno 35 godina kasnije Lolita će doživeti svoj preobražaj. Shodno godinama u kojoj je nastala, nova Lolita će biti daleko slobodnija i otvorenija. To joj, međutim, neće doneti ni delić slave koju je imala Kjubrikova verzija, te će sa samo jednim zarađenim milionom u SAD-u, ostati upamćena kao ''box office katastrofa''.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs