DIVAN ŽIVOT, FRENKA KAPRE

MRAČNA STRANA BOŽIĆNOG OMILJENOG FILMA: Iza tople ljudske priče kriju se veliki gubici i propast! (VIDEO)

Film "Divan život" iz 1946. godine postao je praznični klasik, ali ova hvaljena i topla ljudska priča ima i svoju mračnu stranu.

Filmovi
12:18h Autor:
MRAČNA STRANA BOŽIĆNOG OMILJENOG FILMA: Iza tople ljudske priče kriju se veliki gubici i propast! (VIDEO)
Scena iz filma "Divan život", Foto: Profimedia

Puno je filmskih klasika bez kojih su paznični dani nezamislivi, a jedan od njih je "Divan život" reditelja Frenka Kapre.

Snimljen 1946. godine, i danas je mnogima među božićnim favoritima, a gotovo svake godine ga se na raznim anketama proglašavan i najboljim božićnim filmom svih vremena.

Ova hvaljena i topla ljudska priča s Džejmsom Stjuartom u glavnoj ulozi zarobila je srca gledaoca svojom lepom porukom, sjajnim scenariom i prazničnim duhom kojim odiše, ali malo je poznata mračna pozadinska priča filma.

Naime, iako je danas omiljeni klasik, "Divan život" nije odmah osvojio publiku, a gledanost je bila toliko loša da je Kapra morao da zatvori svoj studio Liberty Films jer je izgubio čak 525 hiljada dolara. Kako bi izbegao preuzimanje, Kapra je odlučio da proda studio zajedno sa svim svojim rediteljskim ugovorima, a kupio ga je Paramount.

S Sibertijem je potonula i Kaprina karijera, jer su iz novog studija odlučili da on više nije sposoban za izbacivanje filmova za mase od kojih će profitirati. Reditelja je propast njegova filmskog studija koštala i raskida brojnih saradnji i prijateljstava.

Zanimljivo je spomenuti i da je Kapra zbog "Divnog života" bio optužen i za širenje komunističke propagande, a istraživao ga je čak i FBI. S obzirom na to da film prikazuje bankarski sistem kao okrutan, mnogi su mislili da zapravo želi da prošđiri ideologiju komunizma, od koje su u to vreme itekako strepeli u SAD-u.

Film je stekao popularnost zahvaljujući propustu u autorskim pravima iz 1974. godine zbog čega su ga sve televizije mogle besplatno emitovati narednih 20 godina.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs