BINDŽOVANJE

DRAGI NAŠI, OVO JE OBAVEZNA "LEKTIRA": Top 5 filmova, koje morate da pogledate pre 30. godine!(VIDEO)

Filmska ostvarenja koja će vam promeniti percepciju života

Filmovi
19:07h Autor:
DRAGI NAŠI, OVO JE OBAVEZNA "LEKTIRA": Top 5 filmova, koje morate da pogledate pre 30. godine!(VIDEO)
Foto: Profimedia

Sigurno vam se u nekom trenutku života dogodilo da pogledate film koji vam je dao instant motivaciju baš onda kada vam je bila potrebna ili vam dao odgovor na pitanje kuda da krenete onda kada ste se našli u slepoj ulici? I nama. To je ujedno i razlog zbog koga smo odlučili da se ovom temom pozabavimo malo podrobnije.

Ukoliko ste nešto ozbiljniji ljubitelj sedme umetnosti, onda znate koliko dobar i slojevit film može biti. Ponekad toliko, da vas natera da promenite precepciju sveta oko sebe.

Mi smo ovoga puta odlučili da vam predložimo par naslova koji na relativno lak način šalju značajne poruke i prikazuju sliku sveta i međuljudskih odnosa iz nekih novih perspektiva. Zbog njih ćete poželeti da još jednom preispitate svoja uverenja i možda uradite stvari na drugačiji način.

1. Closer (2004)

Neočekivana ljubavna priča i razvoj romanse koji se dešava između dva para nateraće vas da razmotrite idealističku priču o bliskosti, ljubavi i vezama između ljudi. Koliko zapravo poznajemo osobu sa kojom smo u vezi, ali i koliko dobro poznajemo sebe, te koliko se isto tako dobro samozavaravamo. Tradicionalna forma ljubavi između dvoje ljudi ovde je maestralno svrgnuta sa trona i predstavljena na potpuno drugačiji način.

2. Breakfast at Tiffany’s (1961)

Mladi pisac, koji često ima problema tragajući za inspiracijom, upoznaje zgodnu, vrcavu Holi (Odri Hepbern), devojku koja živi sama u stanu ispod njegovog. Sprijateljivši se sa njom primećuje da ona obožava skupe izlaske prilikom kojih osvaja okolinu svojim šarmom. Između njih dvoje počinje da se razvija felrt, a on ubrzo shvata da je lepršavost ove devojke samo njena fasada...

3. Madame Bovary (1991)

Baziran na čuvenoj noveli Gustva Flobera, ova ekranziacija verovatno je jedna od najboljih, prvenstveno zahvajujući glavnoj ulozi koju tumači fantastična Izabel Iper. Kada život ne ispuni očekivanja devojke odrasle u samostanu, čija se žudnja napajala trivijalnim ljubavnim pričama, a čežnja za uzbuđenjima utopila u svakodnevici bračnog života sa čovekom skromnih dometa, ona ga više ni ne smatra vrednim življenja. Rešena da nešto promeni, glavna junakinja svoju duševnu glad pokušava da utoli preljubom i nepromišljenim troškarenjem. Međutim, u licemernom i ograničenom društvu uvek najpre stradaju neprilagođeni pojedinci i njen san pokazaće se ne samo kao nedostižan već i opasan...

4. Red Sparrow (2018)

Film je nastao po istoimenom romanu koji je napisao bivši CIA agent. Priča se dešava u modernoj Rusiji i prati Dominiku Jegorovu (Dženifer Lorens) koja je prinuđena da postane “vrabac”, odnosno obučena zavodnica na zadataku. Ona prati mladog CIA agenta koji, sa druge strane, ima ulogu da istraži ruski obaveštajni sistem. Između njih dvoje javlja se neopisiva privlačnost...

5. Lost in Translation (2003)

Čovek srednjih godina i mlada žena sasvim se slučajno upoznaju u Tokiju. U ovom gradu, u kome sve danonoćno vrvi od života, njih dvoje (svako za sebe) proživljavaju stravičnu usamljenost. To je razlog zbog koga se u početku fizički povezuju, a potom ostvaruju i emocionalnu konekciju. Ovaj film koristi hladnu atmosferu kako bi ispričao jednu toplu, ljudsku priču, koja ni po čemu ne podleže stereotipima.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

filmovi