drago kamenje

NARUKVICE FRANCUSKE KRALJICE MARIJE ANTOANETE NA AUKCIJI U ŽENEVI: Imaju 112 dijamanata! Da li vrede 4 miliona dolara?


Tokom istorije bilo je mnogo priča o poznatim dijamantima, a jedna od njih je i priča o dijamantskim narukvicama Marije Antoanete, koje je ona uspela da pošalje u svoju rodnu Austriju pre pogubljenja.

Zanimljivosti
Autor:
NARUKVICE FRANCUSKE KRALJICE MARIJE ANTOANETE NA AUKCIJI U ŽENEVI: Imaju 112 dijamanata! Da li vrede 4 miliona dolara?
Foto: Profimedia

Na aukciji "Magnificent Jewels", koja će se održati 9. novembra u hotelu „Des Bergues" naćiće se par dijamantskih narukvica koje su pripadale Mariji Antoaneti. Narukvice imaju 112 dijamanata, a svaki komad se sastoji od kopče sa pet dijamanata u tri reda sa 17 dragih kamenčića.

Dijamante je osuđena francuska kraljica Marija Antoaneta kupila 1776. godine za 250.000 livra, što se u to vreme smatralo ogromnom sumom. Nakit je navodno platila prodajom dragog kamenja u svom posedu, kao i novcem kralja, svog muža, Luja Šesnaestog. Kraljica je imala afinitet prema nakitu, posebno prema dijamantima.

Istoričar Vinsent Mejlan koji se bavi nakitom, nedavno je pronašao odeljak u kraljevskim papirima iz februara 1777. godine koji potvrđuje priču o kupovini nakita.

Sledeće godine, kraljičin rođak, Franjo Drugi, naredio je da se sanduk otvori i napravi popis stvari. Među predmetima u sanduku bile su i narukvice, koje će se naći na aukciji u novembru.

Narukvice su prosleđene jedinoj preživeloj ćerki Marije Antoanete, Mariji Terezi iz Francuske, poznatoj kao Madame Rojal, koja ih je poklonila svojim rođacima, grofu i grofici od Kamborda i vojvotkinji od Parme, jer ona nije imala potomaka.

„Tokom proteklih 255 godina aukcijska kuća Kristi', prodavala je mnoge istorijske dragulje iz kraljevskih kuća širom sveta. Privilegija je ponuditi ove jedinstvene i izuzetne narukvice Marije Antoanete", istakao je Fransoa Kurel, iz aukcijske kuće.

Kako se navodi iz Aukcijske kuće „Kristi", dijamantske narukvice su jedini porodični nakit koji sadrži dijamante, a koji je pripadao Mariji Antoaneti.

Po procenama stručnjaka, narukvice bi mogle da postignu cenu od dva do četiri miliona dolara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs