Svi smo ih voleli

Deset godina od kraja serije Prijatelji: Gde je i šta radi najpoznatije tv društvo

Prijatelji imaju danas status kultne serije koji je teško dostići. Trajala je punih 10 godina, od 1994. do 2004, tokom kojih su gledaoci pratili živote i dogodovštine šest nerazdvojnih prijatelja: Rejčel Grin, Rosa Gelera, Monike Geler, Čendlera Binga, Džoija Tribijanija i Fibi Bufej
Filmovi
17:34h Autor:
Deset godina od kraja serije Prijatelji: Gde je i šta radi najpoznatije tv društvo
Foto: Reuters

Danas je tačno 10 godina kako je prikazana poslednja epizoda čuvene humorističke serije "Prijatelji". Deset godina kako fanovi vesele njujorške družine čekaju da ih neko zameni.

"Prijatelji" imaju danas status kultne serije koji je teško dostići. Trajala je punih 10 godina, od 1994. do 2004, tokom kojih su gledaoci pratili živote i dogodovštine šest nerazdvojnih prijatelja: Rejčel Grin (Dženifer Aniston), Rosa Gelera (Dejvid Švimer), Monike Geler (Kortni Koks), Čendlera Binga (Metju Peri), Džoija Tribijanija (Mat Leblank) i Fibi Bufej (Lisa Kudrou). I nakon jedne decenije, glumci serije i dalje su u poslu, premda neki više od drugih.

Najaktivnija među njima je svakako Dženifer Aniston. Ova danas 45-godišnja plavuša igrala je u nizu filmova, uključujući u prošlogodišnjoj hit komediji "Mi smo Milerovi".

Njeno bogatstvo procenjuje se na 150 miliona dolara, a nakon nekoliko kraćih ljubavnih afera - sa glumcima Vinsom Vonom, Orlandom Blumom i Džerardom Batlerom i pevačem Džonom Mejerom, verila se za glumca i scenografa Džastina Terua.

"Ona ima sve atribute zvezde. Za nju možemo slobodno reći da je glumica A-liste, što nije slučaj sa ostalima iz serije", rekao je Miki O'Konor, urednik sajta tvguide.com. Kritičari je, međutim, ne vide u nekoj ozbiljnijoj roli, što bi moglo da nagovesti skori kraj njene karijere.

To se, pak, ne bi moglo reći za 50-godišnju Lizu Kudrou kojoj, iako je od "Prijatelja" mnogo ređe glumila, predviđaju najduži glumački vek.

"Ona ima najviše "štofa" za karakternu glumicu. Sposobna je da iznese veoma različite role", navode filmski i TV stručnjaci, ističući da je reč o veoma talentovanoj umetnici.

Treća devojka u "Prijateljima", Kortni Koks (49), bila je zvezda dve TV serije u protekloj deceniji - "Tabloid" (Dirt) i "Cougar Town", osnovala je svoju produkcijsku kuću i sprema se za rediteljski prvenac (Just Before I Go). Iako uživa njihovu naklonost, kritičari joj zameraju to što gotovo uvek glumi istu ličnost - "neurotičnu devojku iz susedstva", poput Monike.

Mat Leblank (

46) je nakon "Prijatelja" glumio u seriji "Džoi" koja nije uspela da osvoji publiku, pa je posle dve sezone skinuta sa programa. Odnedavno se pojavljuje u jednoj od najzabavnijih TV serija, holivudskoj satiri "Episodes", sa ulogom koja mu je povratila nekadašnju popularnost i 2012. donela Zlatni globus.

Karijera Metjua Perija (44) je od 2004. puna neuspešnih TV projekata, ali i skandala vezanih za probleme s alkoholom. Bio je prilično odsutan i sa velikog platna, izuzev 2009. kada je snimio komediju "Opet 17".

"Kao da je na njega bačena kletva", navode kritičari koji savetuju Periju da prihvati što više sporednih uloga jer je u tome dobar.

"On je odličan karakterni glumac, premda možda nije materijal za zvezdu", navodi O'Konor, podsećajući na izuzetne Perijeve epizodne role u serijama "Zapadno krilo" i "Dobra žena".

Poslednji od "Prijatelja", Dejvid Švimer (47) radi u čikaškoj pozorišnoj trupi "Lukinglas" koju je osnovao. Godine 2008, debitovao je na Brodveju, a godinu dana pre toga oprobao se kao reditelj, snimivši komediju "Trči debeljko, trči". Režirao je, takođe, i nekoliko epizoda različitih TV serija.

"Kada se serija "Prijatelji" završila, bio sam ubeđen da će on imati najuspešniju karijeru, ali je upravo on najviše zakazao", rekao je Nil Landau, scenarista i profesor na Kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu.

"Mislio sam da će igrati vodeće uloge u filmovima", dodao je on.

Umesto toga, Švimer bi mogao da se vrati ove jeseni na male ekrane u seriji "Irreversible", rimejku hit izraelske komedije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs