obavezno štivo

13 filmova koje svaki roditelj treba da pogleda: Siromaštvo, napuštenost, razvod, nerazumevanje i rat! (VIDEO)

Filmovi o deci nisu uvek za decu, naprotiv – nekada su predviđeni za odrasle.

Filmovi
13:17h Autor:
13 filmova koje svaki roditelj treba da pogleda: Siromaštvo, napuštenost, razvod, nerazumevanje i rat! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Teme kao što su siromaštvo, napuštenost, razvod, nerazumevanje, i rat, provlače se kroz ovih 13 ostvarenja. Ipak, prijateljstvo, prihvatanje i ljubav uvek će naći svoj put bez obzira na sve nedaće.

The Kid

Iako je Čarli Čaplin kreator i protagonista ovog crno-belog nemog filma, napušteni dečak kojeg on usvaja zapravo je centralna sentimentalna figura. Gde ima humora, tu ima i tragedije, a Čaplin je to vrlo dobro znao.

Oliver Twist

Nema greške kada reditelj kao što je Polanski odluči da snimi film po Dikensovom romanu. Siromaštvo, nemaština, korupcija, pravda i nepravda, prepliću se u nadi da će Oliver pronaći svoje mesto u svetu.

Annie

Postoji nekoliko verzija filma, ali ne smete zaobići onu Džona Hjustona. Radnja prati, u svim njenim nedaćama, devojčicu koja je siroče. Pošto je u pitanju mjuzikl, pesme su tu da dodatno potcrtaju teško detinjstvo.

Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events

Kada dve sestre i brat izgube oba roditelja pod misterioznim okolnostima, njihov život se drastično menja, i neobične avanture počinju. Prikazan kroz prizmu steam punk estetike, film je zapažen i zbog učešća poznatih glumaca.

Little Miss Sunshine

Film je svrstan u kategoriju road trip žanra, a priča prati devojčicu koja ide na takmičenje lepote. Na tom putu je prati porodica, koja će vremenom saznati dosta toga jedni o drugima, i pronaći način da se ponovo zbliži.

Stand by me

Kada četvorica drugara pronađu beživotno telo nestalog dečaka, njihovi životi se iz korena menjaju. Knjigu na kojoj je film baziran napisao je Stiven King, a glavna tema ove priče svakako je prijateljstvo.

Eighth Grade

Da uopšte nije lako biti tinejdžerka, pokazaće ovaj simpatični film. Način na koji glavna junakinja vidi sebe, svoj izgled, vršnjake, i društvene mreže, dosta govori o svetu u kome danas živimo.

What Maisie Knew

Razvod je težak za roditelje, ali najviše za decu. To se jasno vidi kroz ovo filmsko ostvarenje, u kom temu rastanka gledamo iz ugla jedne devojčice. Ona će svojim reakcijama pomoći da se stvari sagledaju iz druge perspektive.

The Florida Project

Šta znači srećno detinjstvo, najbolje je pitati decu. Tako, dok pratimo priče jedne devojčice, njene mlade majke, domara hotela u kom žive, i druge dece, shvatićemo da je odrastanje kompleksna tema.

Empire of the Sun

U pitanju je dobrim delom istinita priča koju je režirao Stiven Spilberg, a u kojoj briljira tada mladi Kristijan Bejl. On je dečak koji se nalazi u užasu rata, i preživljava zahvaljujući svojoj snalažljivosti.

The Lovely Bones

Tešku priču gledamo iz perspektive preminule mlade devojke koja je surovo ubijena. Piter Džekson potpisuje se kao reditelj, a film govori o tragediji, stradanju, gubitku, opraštanju, i prihvatanju.

Pan’s Labyrinth

Reditelj Giljermo del Toro napravio je neverovatnu horor bajku. U periodu posle Španskog građanskog rata devojčica nailazi na paralelni svet pun mitskih bića. Njen život neće biti jednostavan, kao ni sam kraj filma.

The Boy in the Striped Pajamas

Neočekivano prijateljstvo dvojice dečaka govori o besmislu Drugog svetskog rata. Jedan dečak je sin nacističkog komandanta, dok se drugi nalazi u koncentracionom logoru. Film se završava tragično, ali i poučno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs