ŠTA NAS ČEKA NAREDNE GODINE?

Staro narodno verovanje: Ako je na Vavedenje vetrovito i hladno, evo kakva će biti naredna godina!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice - jedan od dvanaest velikih hrišćanskih praznika za koji se vezuju mnogi narodni običaji i verovanja.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Crkvene knjige uče da je Bogorodica prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva. Predanje kaže da je na ovaj dan, u Jerusalimu, Marija kao trogodišnje dete uvedena u hram gde se, pred Bogom i ljudima, zavetovala na devičanstvo.

Kod Srba se ovaj dan još zove i Sveta Prečista, ali i Ženski praznik jer ga naročito svetkuju porodilje i nerotkinje – prve da im Bogorodica zaštiti decu, a druge da im se svetica umilostivi i podari poroda.

Na današnji dan, narod kaže, nije dobro uzimati noževe, makaze ili bilo kakva sečiva. Tako će i čeljusti zveri preko predstojeće zime ostati zatvorena.

Ako je sudeći po tome kakvo je jutro osvanulo na današnje Vavedenje, 2021. biće teška godina. Stariji ljudi kažu: “Ako na Vavedenje pada kiša – biće rodna naredna godina. Ako duva jak vetar – biće nerodna. Ako bude hladno i sa snegom – sledeća godina bile blaga i topla”.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...