Holivudski spaktakl pred cenzurom

Egipat: Zabraniti film Noje, vređa Islam

Holivudsko ostvarenje u kome glavnu ulogu tumači Rasel Krou, na udaru kritika jedne od najviših verskih instanci u zemlji piramida
Filmovi
10:50h Autor:
Foto: Promo

Egipatski Institut Al-Aznar, jedna od najviših verskih instanci u zemlji, zatražio je danas da se zabrani prikazivanje holivudskog epskog spektakla "Noje", s obrazloženjem da vređa islam.

 

U saopštenju instituta se ističe da film, čija je projekcija u egipatskim bioskopima najavljena za 26. mart, krši isamska načela time što predstavlja jednog proroka.

 

Holivudsko ostvarenje, u kojem naslovnu ulogu tumači Rasel Krou, kritikovano je i od strane pojedinih hrišćanskih institucija u Sjedinjenim Američkim Državama zbog nekonvencionalnog prikazivanja lika biblijskog patrijarha.

 

Kako prenosi AFP, institut Al-Aznar ima savetodavnu ulogu prilikom cenzurisanja filmova i knjiga u Egiptu, ali ne i poslednju reč. Egipatski organ za cenzuru se još nije oglasio povodom ovog slučaja.

 

Studio Paramaunt je na svom sajtu najavio da je premijera "Noja" u Egiptu zakazana za 26. mart, a da će se dan kasnije film pojaviti u bioskopima i ostalih bliskoistočnih zemalja. Egipat je i u prošlosti cenzurisao filmove. "Da Vinčijev kod" je tako skunut sa repertoara nakon protesta koptske pravoslavne crkve, ali je prikazivanje "Hristovog stradanja" Mela Gipsona bilo dozvoljeno. Muslimani veruju da je Isus Hrist bio prorok, ali ne i da je bio razapet na krstu.

 

Film "Noje" će u srpskim bioskopima početi da se prikazuje od 26. marta.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...