Veliko otkriće

Egipat: Pronađena mumija člana porodice visokih zvaničnika (FOTO)

Mumija stara 3.600 godina otkrivena je u Luksoru, a pronađena je u sarkofagu oslikanom jarkim bojama i ukrašenom retkim crtežima perja
Vesti
13:02h Autor:
Egipat: Pronađena mumija člana porodice visokih zvaničnika (FOTO)
Foto: AP

Španski arheolozi su u drevnom gradu Luksoru otkrili 3.600 godina staru mumiju. Mumija je pronađena u dva metra dugom i 50 centimetara širokom drvenom sarkofagu, oslikanom jarkim bojama i ukrašenom retkim crtežima perja. Ministar antikviteta Mohamed Ibrahim je izjavio da je sarkofag u dobro očuvanom stanju, a za crteže perja je rekao da se izuzetno retko pojavljuju na antičkim kovčezima.

"Sarkofag datira iz 17. dinastije (1600 p.n.e.)", kazao je Ali El-Asfar, šef odeljenja faraonskih starina pri ministarstvu. On je naveo da se na osnovu preliminarne analize sarkofaga i njegovih natpisa može zaključiti da je pripadao porodici visokih zvaničnika. Sarkofag na sebi ima hijeroglifske natpise čija je svrha da olakša pokojniku put u nadgrobni život, u skladu sa tadašnjim verovanjima.

Crteži perja simbolizuju staroegipatsku boginju istine, reda i pravednosti Ma"at. Ona se pojavljuje u Ozirisovom carstvu gde meri srca pokojnika, upoređujući njihovu težinu sa težinom jednog svog pera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs