Žrtve nisu samo žene

Britanija: Osnovan fond za muškarce žrtve silovanja!

Velika Britanija osnovala fond za pomoć muškarcim koji su pretrpili silovanje, i sa ovim žele da ih navedu da prijave nasilje, jer 12 posto žrtava silovanja čine muškarci
Vesti 13.02.2014. - 10:56h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Britanska vlada je osnovala fond vredan pola miliona funti za pružanje pomoći muškim žrtvama silovanja i seksualnog nasilja, koji će zvanično biti pokrenut danas, objavili su jutros britanski mediji.

 

Najnoviji podaci pokazuju da je u 12 meseci, zaključno sa novembrom 2013. godine, u Britaniji počinjeno 2.164 silovanja i seksualnih napada nad muškarcima i dečacima starijim od 13 godina, preneo je britanski list "Gardijan".

 

Procene, međutim, pokazuju da u Engleskoj i Velsu seksualne napade pretrpi čak 72.000 muškaraca godišnje, od kojih samo jedan deo prijavi taj napad policiji.

 

"Verujemo da muškarci čine oko 12 odsto ukupnog broja žrtava silovanja. Međutim, mnogi od njih odlučuju da o tome ne govore nikom, bilo da ne prijavljuju policiji ili da ne traže pomoć koja im je potrebna. Odlučan sam da pomognem u tome da počne da se priča o toj temi, koja se i dalje smatra tabuom", izjavio je resorni britanski ministar Dejmjan Grin.

 

Novi fond će pomoći i žrtvama ranije izvršenih napada, a koji su u to vreme imali manje od 13 godina, rekao je Grin. On je naveo da su prosečne zatvorske kazne za silovanje muškaraca porasle, ali je ostalo još mnogo toga da se uradi.

 

"Zato smo odlučili da povećamo propisane zatvorske kazne i uveli smo obaveznu doživotnu kaznu za prestupnike koji dva puta budu osuđeni za veoma ozbiljan seksualni ili nasilni napad", rekao je ministar.

 

Dankan Krejg iz organizacije "Survajvors Mančester", specijalizovane za pomoć muškim žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja, pozdravio je uspostavljanje novog fonda.

 

"U Velikoj Britaniji u prošlosti nije bilo dovoljno podrške za muške žrtve silovanja. Ali, voleo bih da ubuduće i vlasti i javnost počnu otvorenije da pričaju o dečacima i muškarcima kao žrtvama i da tako budu uklonjene prepreke koje ih sprečavaju da otvoreno pričaju o svojim traumama. Ovaj fond će pomoći da se u javnosti više dozna o ovoj temi i da muške žrtve više ne budu ignorisane", istakao je Krejg

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...