Da li ste spremni za još jednu muzičku avanturu?

Jamiroquai: Džez- fank Odiseja

Svemirski kauboj sa naneverovatnijom kolekcijom šešira sleće u Beograd 30. juna, što je više nego dovoljan razlog da se podsetimo ko se sve krije iza imena Jamiroquai i zašto je Džej Kej jedna od najzanimljivijih muzičkih figura današnjice.
Događaji
09:15h

Mančesterska muzička scena je tokom 80-ih i 90-ih izrodila desetine velikih benova koje odlikuje bogat gitarski zvuk. Bend Jamiroquai, koji je spojio džez-fanka, esid džez sa alternativnim rokom i soulom, je u jednoj takvom, rokenrol orijentisanom okruženju uspeo da sa prvim singlom "When You Gonna Learn" nađe svoju publiku, koja je sa godinama samo rasla. Bend od devet članova je nastao 1992. godine, pod palicom Džej Keja, a naziv benda nastao je kombinacijom indijanskog plema Irokezi i muzičkog termina jam. Džej Kej je od samog početka zaštitno lice benda, najviše zahvaljujući svom imidžu, ali i energiji koju sa neverovatnom lakoćom prenosi na publiku.

http://www.youtube.com/watch?v=4JkIs37a2JE

Za razliku od većine evropskih bendova, Jamiroquai nisu dugo čekali na uspeh I priznanje američke publike, koju su osviji već 1997. Danas, dve decenije nakon osnivanja Jamiroquai je bend koji progresivno napreduje, držeći se svojih korena i uživajući popularnost svetskih razmera.

Jamiroquai kroz svoje tekstove ukazuje na problem rasizma, očuvanja prirode, pronalaženje spoja između prirode i tehnološkog napretka. Pesme Cosmic Girl i Deeper Underground dale su omaž disko generaciji, dok se za najuspešnijim singlom smatra Virtual Insanity, koji je zajedno sa pratećim spotom, jedna od najprepoznatljivijih melodija 90-ih. Istovremeno se Kej našao na meti kritičara, jer iako peva o očuvanju prirode, njegova strast prema skupim automobilima i motorima je napravila medijski skandal, a na sve to Kej je rekao da samo zato što voli brzinu, ne znači da opravdava seču šuma. Kejovom soul tenoru, koji podseća na glas Stivija Vondera, kritika je oprostila strast prema sutomobilima, ali je američka publika daleko veći šok doživela kada je bend odbio da nastupa u Njujorku za doček Nove 2000. godine. Iako se isprva mislilo da je bendu ponuđenih million dolara malo, ispostavilo se das u želeli da ostanu kod kuće, a kako su poznati op dobrotvornim svirkama, Amerikanci su ostali uvređeni i bez izvinjenja.

http://www.youtube.com/watch?v=1hHSH9sJUEo

Bend je do sada izdao sedam, a uskoro nas očekuje i osmi studijski album. Osim Džej Keja koji je vocal, aktuelni članovi benda su bubnjar Derek Mekenzi, gitarista Rob Heris, perkusionista Sola Akingbola, klavijaturista Met Džonson, Džejms Rasel na saksofonu i flauti, Džim Kori, takođe na saksofonu i Malkolm Strahan, trubač. U čast dve decenije postojanja izdavačka kuća benda Jamiroquai je početkom ove godine ponovo izdala prva tri albuma, što je dalo fanovima uvid u to koliko se bend promenio od početka pa do danas. Hrabrost i maštovitost Keja i ekipe je bendu doneo mnogobrojna muzička priznanja, među kojima je nekoliko Gremi nagrada, a sam Kej je izjavio "Ukoliko pesma ne zvuči dobro samo uz klavijaturu i glas ili gitaru i glas, uništite je.", što govori o dozi perfekcionizma kojom se samo najveći umetnici mogu pohvaliti.

Publika u Srbiji je već imala dva susreta sa ovim bendom, te je jasno da će Arena u Beogradu biti puna ne samo fanova, već i kvalitetne muzike i energije. Kejova sposobnost da komunicira sa publikom je očaravajuća, u šta će se neki po prvi put uveriti 30. juna. Kako u ovom regionu bend Jamiroquai održava samo dva koncerta (u Srbiji i u Bugarskoj), nabavite svoju kartu na vreme i pripremite se za fank-džez-pop-disko-soul provod koji nećete zaboraviti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs