Muzika koja je promenila svet

Vesele devedesete

Šarenolikost 90-ih ponudila je za svakog ponešto, a nekima oruđe za stvaranje boljeg sveta. Iako nisu uspeli u svemu, bendovi 90-ih su osvojili dovoljno bitki i zauvek izmenili stranice ne samo muzičke, već i istorije koja se uči u školama.
Muzika
17:08h

Večiti britansko američki sukob svoju kulminaciju je doživeo početkom 90-ih godina. Za razliku od uništilačkih ratova i sukoba, na koje smo naučeni, ovi su stvorili možda i najznačajnije bendove rok scene, iza čijih tekstova se krilo viđenje ekonomskih i političkih previranja sa obe strane okeana.

 

Kraj 80-ih je koren stvaranja grunge i britpop scene. U svetu se osećala glad za promenama, za novim, nečim što će probuditi svest uspavane publike.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Zxmt4PX6gto

Sijetl scena, koja je sinonim za grunge pokret, zadržala je melodičnost Bitlsa, dajući tekstove koji se graniče sa pesimizmom i idealizmom. Grunge spaja punk, heavy metal i indie rok, a bendovi: Nirvana, Pearl Jam, Mudhoney, Alice in Chains i Soundgarden postaju planetarne senzacije. Smells like Teen Sprit, benda Nirvana, postala je i ostala najprepoznatljivija pesma 90-ih, a mladalački bunt i nezadovoljstvo, o kom su grunge bendovi javno govorili kroz svoju muziku, dali su ideju i snagu bendovima na Ostrvu da i oni iskažu emocije i pokrenu kulturološku revoluciju. Krajnji ishod je bio pad politike čelične Tačerove i povratak vođa radničke klase na čelo države.

 

Prema rečima frontmena benda Blur, Dejmona Albarna (Damon Albarn), britanska scena je zaista oživela u inat najpre Kobejnu (Kurt Cobain) i Nirvani. Pod sloganom: „Ako mogu oni, možemo i mi“, bendovi Suede, Elastica, Pulp I već pomenuti Blur izašli su iz senke, a ubrzo su im se pridružili Kula Shaker, Oasis i mnogi drugi. Za razliku od Pistolsa koju su na direktan i surov način išli protiv monarhije, predstavnici britpop scene su odabrali suptilnije tekstove, prepune ironije i tipično britanskog humora. Melodije su bile pevljive, a reči pune istine, jer su odražavale svakodnevnicu.

 

http://www.youtube.com/watch?v=afI2w6gKTbE

Blur i Oasis su se istakli kao najjači, pa je 1995. godine došlo do istorijskog obračuna na top listama, koje je moguće porediti samo sa rivalitetom Bitsla i Stounsa. Country House, grupe Blur, stiže na prvo mesto singlova, dok Roll With It, benda Oasis, zauzima drugo. Groznica se nije odvijala samo u Britaniji. Zahvatila je čitavu Evropu i Aziju, ali ne i SAD. Amerika je oplakivala smrt Kobejna, strahujući za opstanak čitave grunge scene. Iako se tada činilo da su Britanci dobili rat, 1997. godina je obeležila kraj jedna ere, koja je većinu umetnika ostavila sa gorkim ukusom u ustima.

 

Koliko su masivni ovi pokreti bili, govore i filmska ostvarenja, kao i nezapamćene promene na modnoj sceni. Visoku modu su zamenile karirane košulje, sa jedne strane, i dramatične vizije prošlosti i budućnosti, sa druge. Supermodeli su postali zamena za heroin chicdevojke, a Kejt Mos postaje ikona generacije, zajedno sa dizajnerima Galijanom (Galliano) i Mekvinom (McQueen).

 

http://www.youtube.com/watch?v=yuTMWgOduFM

Britanska invazija je pokorila svet. Međutim, kada su dobili ono za šta su i mislili da su se borili, umetnici se povlače, a Spice Girls preuzimaju muzičku scenu.

 

Grunge i dalje postoji, samo u nekom izmenjenom obliku. Pearl Jam su, verovatno, politički najangažovaniji bend na sceni, a ove godine će održati seriju koncerata na odabranim lokacijama. Blur se na scenu vratio pre četiri godine u velikom stilu, a Dejmon je danas jedan od dvadesetak najuticajnijih muzičara svih vremena. Nedavno je nastupao sa osnivačem grupe Oasis, Noelom Galagerom (Noel Gallagher), stavljajući tačku na burnu prošlost i trke za osvajanjem top listi.

 

Za mnoge su dvehiljadite poražavajuće u kulturološkom smislu. Ali, ako je verovati Bouviju (Bowie), potrebno je da prođe dovoljno vremena kako bi neke nove nade započele sveže bitke, koje ne menjaju muzičku scenu, već čitav svet.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs