Novi festival

Festival likovnih umetnosti od 17. do 21. jula

Prvi festival likovnih umetnosti Procvetaj, u organizaciji Udruženja likovnih umetnika Srbije, biće održan od 17. do 21. jula na Kalemegdanu.
Događaji
07:20h
Festival likovnih umetnosti od 17. do 21. jula
Foto: Mondo

Festival Procvetaj počinje otvaranjem izložbe Srpski umetnik = evropski umetnik u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Do 31. jula publika će moći da pogleda dela poznatih srpskih slikara i vajara koji žive i rade u zemljama Evropske unije - Vladimira Veličkovića, Miloša Šobajića, Jarmile Vešović, Lubinke Mihajlović, Petra Omčikusa, Bogdana Pavlovića, Damjana Đakova.

Na platou ispred Paviljona biće organizovana likovna kolonija na 20 štafelaja i više radionica za decu i odrasle, najavio je ULUS.

Radionice za decu - slikarska, vajarska, mozaik, crtanje na pesku, grafička, književno-likovno-pozorišna, radionica papirnog veza, održavaće se od 10 do 13 sati.

Prva dva dana festivala biće održane radionice reciklaže papira i keramike na kojima će svoje radove predstaviti štićenici Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Drinka Pavlović".

U poslepodnevnim satima, od 17 do 22 sata, predviđene su radionice za odrasle, kao i razgovori sa umetnicima - Veličkovićem, Milicom Tomić, Zoricom Kuburović, Zoranom Nikolićem, video performansi i modne revije.

Poslednjeg dana izložbe biće organizovana aukcija dela koja nastanu tokom likovne kolonije, a sav prihod će ići za Paviljon Cvijeta Zuzorić, koji je, kako je navedeno, u veoma lošem stanju.

Autorka projekta, slikarka i dizajnerka Katarina Stanković Bjegović kaže da je cilj festivala Procvetaj da privuče ljude koji ne posećuju često galerijske prostore.

"Naš motiv je bio da takozvanu visoku umetnost spustimo među obične ljude, da pokažemo da ona nije rezervisana samo za elitu, niti jedino za galerije, da nenametljivom edukacijom neoficijelne publike popularišemo domaću umetnost, s posebnim akcentom na činjenicu da srpski umetnici pripadaju evropskom kulturnom modelu", objasnila je Bjegović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs