Obavezno ga posetite!

OVO MESTO U SRBIJI IMA NEVEROVATNO MAGIJSKU MOĆ: I Nikola Tesla je bio opčinjen njime, JEDINSTVEN proizvod nudi! (FOTO)

Prestonica južne Srbije

Događaji
20:43h Autor:
OVO MESTO U SRBIJI IMA NEVEROVATNO MAGIJSKU MOĆ: I Nikola Tesla je bio opčinjen njime, JEDINSTVEN proizvod nudi! (FOTO)
Foto: Stil

Planina Rtanj vidljiva je, čini se, odasvud. Ne samo iz Sokobnje, već i iz Aleksinca i iz Niša. Dva vrha, jedan malo niži, oblika pravilne, trouglaste piramide, gornja trećina je – gola, što je neobično kod lokalnih planina, koje su gusto prekrivene šumom. Pa i šuma na Rtnju je čudna: stabla drveća su nazamislivo iskrivljena i izuvijana. Izgleda da ovo mesto može da posluži za snimanje kardova magične šume za neki naučno-fantastični film.

Sa stanovišta nauke, planina je, takođe, neobična. Naučnici su ovde zabeležili elektromagnetne anomalije, a lokalni stanovnici znaju, i bez naučnika, da se s vremena na vreme kod njih isključe svi električni uređaji i elektronika. Dešavalo se da su kontrolori letenja gubili avione dok su preletali ovu planinu – nestajali su sa ekrana radara, mada sami piloti i putnici nisu ništa čudno primećivali. Od tada, vazduhoplovni koridori zaobilaze planinu – za svaki slučaj.

Lokalno stanovništvo govori da ponekad vide užarene lopte kako izleću iz planine, govore o čudnom zvuku koji dopire iz dubina zemlje, te da su ljubitelji paranormalnog izračunali da taj zvuk uvek ima frekvenciju od 28 kHz (kiloherca).

Morate priznati da je sve ovo ono zbog čega planina privlači pažnju ne samo naučnika, već i ljubitelja senzacija. Naravno, i ovde je nemoguće bez legendi.

Prema jednoj, planina Rtanj je bila dom egipatskog boga Ra, koji se zaljubio u lokalnu ilirsku vladarku. Druga govori o nekom čarobnjaku koji je svoje zlato sakrio na planini. Tragična posledica ove legende je razorena kapela Sv. Đorđa na Rtnju, koju su uništili tragači za zlatom.

U naše vreme, pisac naučne fantastike Artur Klark odnosio se ka planini Rtanj sa velikim poštovanjem, smatrajući je „pupkom Zemlje“. Smatra se i da je poznati srpski naučnik Nikola Tesla želeo da sagradi svoj toranj za proizvodnju i bežični prenos električne energije na Rtnju, ali nije uspeo da nabavi potrebna novčana sredstva. Poslednjih godina entuzijasti iz Međunarodnog centra za proučavanje nasleđa Nikole Tesle pokušavaju da izgrade „Teslin toranj“, ali zasada je najavljena samo izgradnja žičare do vrha Rtnja.

Planina Rtanj postala je poznata širom sveta 2012. godine, 21. decembra, na dan kada je po kalendaru drevnih Maja trebao da nastupi kraj sveta, pa se oko planine okupilo mnogo ljudi iz celog sveta, koji su bili ubeđeni da će samo ovde pronaći spas. Tada se, u stvari, samo završio kalendar Maja, ali tradicija penjanja na planinu i čekanja Božića, Nove godine i Vidovdana (28. jun – praznik Svetog Vita i sećanje na kosovsku bitku koja se odigrala tog dana) nakon toga je ojačala.

Takođe, proslavljenost rtanjskog čaja nije prazna priča. Pravi se od planinske majčine dušice. Ona nije endemska vrsta Rtnja – majčinu dušicu su u ovaj kraj doneli Turci, tačnije Turkinje, u svojstvu omiljenog začina.

Odjednom, počela je da raste ovde kao samonikla biljka i stekla je posebna lekovita svojstva, koja se gube ako se presadi na neko drugo mesto. To nije legenda, već naučna činjenica: iako u potpunosti hemijski sastav rtanjskog čaja još nije proučen, već je poznato da sadrži povećani udeo karvakrola koji deluje protiv gljivica, a sadrži i zaštitni biljni hormon koji stimuliše mušku potenciju.

Nedaleko od odmarališta Sokobanja, u podnožju planine Rtanj, nalazi selo Vrmdža, čiji se broj stanovnika već duži niz godina ne smanjuje, kao u celom svetu, već se povećava!

Latinski grad

Kažu da je postojao još od vremena vizantijskog cara Justinijana. Grad je stajao na raskrsnici karavanskih puteva, pa su njegovi stanovnici bili bogati. Trgovci su, plašeći se pljačkaša koji su vrebali iz okolnih šuma, često, u okolini zakopavali nešto zlata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs