Zanimljiv događaj za ljubiteljke naučne fantastike

Izložba inspirisana filmom Ridlija Skota u Ustanovi kulture Parobrod

Izložba, koja će biti otvorena 21.6. je posvećena kultnom filmu blade Runner
Događaji 30.06.2013. - 11:03h

Izložba umetnika Stevana Aleksića, koja je inspirisana filmskom ostvarenju Ridlija Skota (Ridley Scott), Blade Runner, biće otvorena u ponedeljak uveče u Ustanovi kulture Parobrod.

 

"Kao veliki ljubitelj žanra fantastike, kao umetnik koji se bavi i filmom, ova izložba jeste posvećena mojoj neiscrpnoj inspiraciji, kultnom filmskom delu Blade Runner, reditelja Ridlija Skota iz 1982.godine", navodi se u saopštenju Aleksića.

 

"Pomenuti film, uvek je bio i ostaje glavno polazište u rasplamsavanju moje mašte koja putuje prostranstvima bliske budućnosti. Prepoznatljiva atmosfera i patina, svetla neona, simbola, kolora, steampunk-a i cyberpunk-a… Moja želja je da svojim radovima dam posmatraču polazište za viziju kroz koju se transformiše prostor distopijske budućnosti i naučne fantastike", dodaje on.

 

Kako Aleksić dalje navodi distopijski film je žanr koji stoji rame uz rame naučnoj fantastici, takođe deli karakteristike sa realizmom. To se pre svega odnosi na njegov potencijal društvene kritike, budući da svi distopijski filmovi projektuju budućnost koja nije toliko daleka, i koja se u većini slučajeva direktno ili indirektno odnosi na stanje i svet danas.

 

Tehika koju ovaj umetnik koristi u stvaranju svojih fantazi prostornih skica je crtež rukom, koji je skeniran i služi kao podloga/osnova za dalje tretiranje, kolorisanje, doslikavanje i obradu kompjuterski, putem grafičke digitalne table i olovke.

 

Foto-koncepti su izvedeni od fotografija koje je napravio, obrađivao i doslikavao, a radovi su odštampani na platnu.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...