Od 20.06. do 02.07.

Izložba: Joko, Lenon, Tito - jedna konceptualistička akcija u Domu omladine

Izložba Joko, Lenon, Tito - jedna konceptualistička akcija biće otvorena sutra u holu ispred Velike sale Doma omladine Beograda
Događaji
08:22h Autor:
Izložba: Joko, Lenon, Tito - jedna konceptualistička akcija u Domu omladine

Izložba Joko, Lenon, Tito - jedna konceptualistička akcija sadrži dokumentaciju o akciji Žirovi i drugim mirovnjačko-umetničkim akcijama slavnog para Joko Ono (Yoko Ono) i Džona Lenona (John Lennon).

Na izložbi biće izloženi i crteži Joko Ono na temu žira, realizovani povodom 40. godišnjice te akcije, kao i fotografije inspirisane akcijom koju su Ono i Lenon sproveli neposredno posle venčanja kada su posadili hrast posvećen ideji mira u svetu.

Joko Ono je odlučila da akciju proširi tako što će u nju uključiti 50 svetskih lidera i državnika. Poslato je pedeset paketa sa žirovima i pisma koja objašnjavaju antiratnu ideju sa molbom da žirovi budu zasađeni. Paket je dobio i Josip Broz Tito.

Lenon i Joko Ono su 1968. godine započeli mirovnu aktivnost u znak protesta protiv rata u Vijetnamu. Paketiće ljubavi i mira sa dva žira u njima poslali su na adrese 50 svetskih lidera toga doba sa porukom i nadom da će ih zasaditi u ime mira.

Predsednik Tito je ispoštovao zahtev umetnika, te je žirove zasadio u arboriumu svoje rezidencije. Danas u memorijalnom parku u blizini Kuće cveća postoje dva četrdesetogodišnja hrasta.

U periodu od 1968. do početka 1970, Joko Ono i Džon Lenon su, koristeći svoj uticaj na medije, nastavili mirovnu kampanju kroz umetničke akcije: Bed-In, Bagism i War Is Over, i koncerte Sweet Toronto Concert i Peace For Cristmas Concert".

Izložba traje do 2. jula.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs