Istorija svakodnevice - fotografije građanske Srbije

Kulturni centar Beograda je danas predstavio fotomonografiju Zorana Trtice, koja predstavlja svojevrstan put Beograda od sredine 19. veka do II svetskog rata
Događaji
07:02h
Istorija svakodnevice - fotografije građanske Srbije

Kulturni centar Beograda predstavio je danas fotomonografiju Istorija svakodnevice: Fotografi i foto ateljei u Beogradu do Drugog svetskog rata u kojoj je predstavljeno 117 fotografija iz bogate kolekcije Zorana Trtice.

Knjiga, objavljena u ediciji Foto Artget koja je proistekla iz programa specijalizovane fotografske galerije Artget, predstavlja svojevrsni katalog istoimene izložbe koja je bila organizovana 2009. kada je umetnički direktor galerije bio Vladimir Perić.

Fotografije iz kolekcije Zorana Trtice, koja broji na desetine hiljada stavki, nisu date hronološkim redom već po decenijama u kojima su fotografi i ateljei radili. Fotografije su birane sa željom da dočaraku svakodnevicu i ukus Beograđana u drugoj polovini 19. veka pa sve do početka Drugog svetskog rata.

Na konferenciji za novinare u Artgetu, Trtica je podsetio da su se prvi foto atelje u Beogradu pojavio 1870-ih kada se rađalo i građansko društvo pa samim tim i mogućnost kupovine fotografije.

Fotografije su tada bile značajne jer su predstavljale građansko društvo onako kako je ono želelo da se predstavi, u građanskim nošnjama pod uticajem Budimpešte, Beča, Pariza, objasnio je Trtica koji sakuplja, proučava i arhivira fotografiju preko 30 godina i čija kolekcija sadrži i bogatu zbirku fotografija iz Prvog svetskog rata.

Fotografija je prozor, svedočanstvo, indeks o jednom društvu, kulturi, ljudima, navikama, konvencijama, rekla je Todićeva i istakla izuzetan značaj kako rada fotografske galerije Artget tako i portala Fotomuzej - virtuelnog muzeja srpske i svetske fotografije u čijem radu učestvuje i Trtica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs