Iznenađujuće rezultati istraživanja

Koje knjige čitaoci danas ne mogu da "izdrže" do kraja?

Razlozi odbacivanja knjiga uključuju sve od toga da je priča "spora i dosadna" do "besmislenog zapleta", nesimpatičnih likova pa čak i "nemorala" u romanu.
Knjige
04:14h

Novi roman Dž. K. Rouling i erotska trilogija Pedeset nijansi našli su se na vrhu liste knjiga koje su čitaoci najčešće ostavljali nepročitane, piše Indipendent pozivajući se na sajt Goodreads.

 

Prateći Šopenhauerovu ideju da je život "prekratak za loše knjige", sajt posvećen knjigama "Goodreads" sastavio je listu pet knjiga koje su čitaoci bacili posle nekoliko strana.

 

Na vrhu je Upražnjeno mesto Džoane Rouling, a najviše su je ostavljali fanovi njenih knjiga o Hariju Poteru. "Gde je magija?", pitao se jedan od 19 miliona korisnika sajta.

 

Potom sledi bestseler trilogija E L Džejms Pedeset nijansi gde je jedan korisnik koji je od romana odustao posle nekoliko stranica kratko napisao: "Sramota me je zbog svih nas".

 

Na trećem mestu je Jedi Moli Voli Elizabet Gilbert čija je heroina izazvala oprečna mišljenja. "Ili vam se zaista dopada junakinja ili želite da bacite i knjigu i nju na pod", objasnio je jedan čitalac.

 

U dnu liste top 5 su Muškarci koji mrze žene Stiga Lašona i Wicked Gregori Magvajera.

 

Zanimljivo je i da je 40 procenata ispitanika reklo da knjigu pročitaju do kraja iako im se ne dopada jer ne žele da ostave stvari nedovršenim ili zato što moraju da znaju šta se dogodilo na kraju.

 

Nešto preko 15 posto napušta knjigu pre 50. strane, 28 posto kada dostignu 100. "Goodreads", koji je pokrenut 2007. godine, studiju je sastavio koristeći podatke iz proteklih šest godina gde su korisnici uz naslov knjige ostavljali i informaciju da li su je pročitali do kraja ili ne.

 

Kada je reč o književnim klasicima, listu predvodi Kvaka 22 Džozefa Kelera. Slede Gospodar prstenova Dž. R. R. Toklina, Uliks Džejmsa Džojsa, Mobi Dik Hermana Melvila i Atlas Shrugged En Rand.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs