U našem komšiluku

Zemlja zarobljena u Drakulinom dvorcu: Šta sve još možete da doživite u Rumuniji - letovanja su jeftina i fenomenalna!

Kada se spomene Rumunija ljudima je prva, a često i jedina asocijacija Drakula

Destinacije
11:54h Autor:
Zemlja zarobljena u Drakulinom dvorcu: Šta sve još možete da doživite u Rumuniji - letovanja su jeftina i fenomenalna!
Putovanje u Rumuniju, Foto: Divineworld.blogspot.com

Rumunija se nalazi na jugoistoku Evrope i dvanaesta je po veličini na našem kontinentu. Domovina čuvenog grofa Drakule, Transilvanija samo je jedan od delova Rumunije, a i ona bi vas iznenadila kada biste je posetili.

Priča o Vladu Cepešu, vladaru nekadašnje Vlaške koji brani svoj narod i hrišćanstvo od napada Osmanlija inspirisala je irskog pisca Brama Stokera da napiše čuveni roman o vampiru iz udaljene evropske zemlje. Danas je ova intrigantna priča pretvorila oblast Transilvanije u jedinstvenu turističku atrakciju u Evropi, gde hrle svi narodi sveta da vide mesto gde je živeo surovi vampir. Ova destinacija naročito je popularna u Evropi za vreme praznika noć veštica u oktobru.

Transilvanija u prevodu sa latinskog znači "zemlja iza šuma", a poznata je i pod nazivom Erdelj.

Danas u Transilvaniji živi 7.5 miliona stanovnika. Najveći deo čine Rumuni, pa slede Mađari. Ove dve grupe se razlikuju, osim po poreklu, i po tradiciji i veri. Ovde žive i Romi, Rusini, Srbi, Slovaci, Česi, Bugari...

Transilvanija leži na Karpatima, bogata je šumama stogodišnjih stabala, romantičnim gradovima opasanim bedemima koji štite romantične dvorce i crkve, srednjovekovne ulice... Očuvani stari gradovi šarmiraće posetioce.

Najpoznatiji grad je svakako Brašov, koji je od Bukurešta udaljen samo tri sata vožnje automobilom. Ovaj planinski gradić, ušuškan između snežnih vrhova Karpata, osnovali su u 12. veku Saksonci ili Sasi, koji su se ovde doselili na poziv mađarskog kralja Geze Drugog, kako bi Transilvaniju branili od najezda Tatara i Turaka.

Tri zaboravljene destinacije koje se nalaze u našem komšiluku: Savršeno vikend putovanje!

foto: Profimedia

Brašov obiluje primercima gotske, barokne i renesansne arhitekture. U okolini grada, na vrhu stene nalazi se zamak Bran, čuveni Drakulin zamak. Trebalo bi napomenuti da Vlad Cepeš zapravo nije živeo u ovom zamku. Zamak i Vlad bili su samo inspiracija piscu Stokeru, zbog priče o surovosti Vladove krvave borbe protiv Turaka i izgleda zamka.

Simbol samog grada Brašova je tzv. Crna crkva, veličanstveno zdanje, izgrađena u gotskom stilu. Spolja je sablasna, crna od gareži posle požara iz 1689. godine, a na krovu se nalazi statua dečaka. Prema legendi, dečak je učestvovao u mukotrpnoj izgradnji crkve, a stariji radnici su ga iz ljubomore bacili sa krova i telo uzidali u stubove crkve. Unutrašnjost crkve je raskošna, sa balkonima, elegantnim visokim stubovima. Zidove i podove krase tepisi iz Anadolije, a prozori su od posebnog UV filtrirajućeg stakla koje štiti ovu najveću kolekciju tepiha u Evropi.

Sigišoara je možda i jedini u celini očuvan srednjovekovni grad u Evropi. Šarmira uskim, kaldrmisanim uličicama i još užim prolazima, bogato ukrašenim palatama i crkvama. Izgrađen je na ruševinama drevnog rimskog utvrđenja, a njegovo staro gradsko jezgro danas je na Uneskovoj listi svetske baštine. Zahvaljujući dobrotvornoj fondaciji engleskog princa Čarlsa, čiji je cilj da ovaj okamenjeni delić istorije zauvek ostane onakav kakav je vekovima bio, Sigišoara je danas najočuvanija saksonska arhitektonska celina u Evropi i svake godine privlači na stotine hiljada turista iz čitavog sveta. Naročito u julu, kada se ovde organizuje niz manifestacija posvećenih srednjovekovnom periodu.

U ovom gradu rođen je Vlad Cepeš, i na svakom ćošku grada naići ćete na plakate Drakule. Ipak su na njegovom liku izgradili brend čitave Rumunije.

foto: Profimedia

Suprotno ovim građevinama, Peleš je raskošan neorenesansni dvorac u gradu Sinaja. Nekada je bio dom rumunskih monaha, a je svojevremeno je u njemu živeo kralj Karl I. Izgrađen je od kamena, opeke, drveta i mermera. Luksuzna prijemna soba, kraljevski apartman, oružarnice, kolekcija skulptura i umetničkih slika dovoljan su razlog da istaknemo ovaj rumunski dvorac.

Bukurešt je glavni grad Rumunije. Čuven po svojim širokim bulevarima, drvoredima, spoju moderne i stare arhitekture, neoklasicističkim zdanjima zadobio je nadimak "Mali Pariz". Mnoge zgrade uništene su u ratovima i zemljotresima, ali i dalje postoji mnogo toga što morate videti! Kuća slobodne štampe iz 1956. godine nalazi se na ulasku u grad i u njoj se nalaze novinske agencije.

Trijumfalna kapija je podignuta u čast svima onima koji su se borili u Prvom Svetskom Ratu. Izgrađena je prvo od drveta 1922. godine, a 1936.

rekonsturisana u granitu. Ako se popnete na vrh kapije, pred vama će biti panorama čitavog grada.

Najekskluzivnija ulica u gradu, a ujedno i najstarija je Avenija Pobede, ili Calea Vistorei, iz 1692. godine.

Palata Parlamenta je druga najveća poslovna zgrada na svetu, odmah iza Pentagona. Nazivaju je i Narodna Palata. Sastoji se od dvanaest spratova, i još četiri ispod zemlje i dodatnog bunkera. Unutrašnjost će vas fascinirati mermerom, pozlatama, mozaicima i kristalnim lusterima.

Za one sa manjim džepom: 100 najjeftinijih turističkih gradova na svetu! (FOTO)

foto: Shutterstock

Bukurešt krase bašte i parkovi, stare crkve i katedrale, kao i trgovi. Rimski Ateneum podseća na antičke hramove. Njegova izgradnja finansirana je prilozima građana.

U Bukureštu možete uživati u dobrim restoranima. Uveče možete obići klubove i barove, gde je veoma popularna džez muzika.

Stariji se sećaju gimnastičarke Nađe Komaneči, ljubitelji fudbala pratili su mečeve sa rumunskim klubom Steaua, a danas svakako najpopularnija Rumunka u regionu je pevačica Ina. 2008. debitovala je sa pesmom Hot, koja je bila prva na top listama i u Srbiji. Srbima je poznata i destinacija Temišvar, koji je idealan za izlet iz Srbije.

Rumunija izlazi na Crno more, pa ako ste ljubitelj plaža, letovanje u Rumuniji je povoljno. Najpopularnija letovališta su Mamaja i Konstanca.

Mamaja je popularna među mlađom populacijom, ima žičaru, akva park i mnoštvo stvari koje će vam obezbediti pravi odmor.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs