Već smišlja kako da se vrati

Amerikanac (29) koji je obišao sve države bivše Jugoslavije: Srbija je puna skrivenih dragulja, svima ću pričati o ovome!

Najjači utisak na njega ostavili su, kako kaže, srpska hrana i ljudi

Destinacije
Autor:
Amerikanac (29) koji je obišao sve države bivše Jugoslavije: Srbija je puna skrivenih dragulja, svima ću pričati o ovome!
Foto: Shutterstock

Amerikanac Met Majncer (29) živeo je u Srbiji devet meseci i preko programa razmene studenata radio kao nastavnik engleskog. Srbija za njega zato nije samo zemlja koju je posetio turistički, već zemlja iz koje je otišao pun utisaka i koju će uvek i svuda preporučiti.

Majncer je devet meseci živeo u Novom Pazaru, za koji kaže da mu je „ukrao srce“ i najviše mu se svideo u Srbiji, zajedno sa Suboticom. On je radio u Novom Pazaru, ali stigao je da obiđe mnoga mesta i upozna ljude i našu tradiciju.

Otkrio formulu za uspeh: Dao otkaz na dosadnom poslu, sad zarađuje putujući! (FOTO)

– Dok sam se spremao da dođem u Srbiju čitao sam mnogo o politici i istoriji. To mi je pomoglo da razumem stvari, ali se nije baš pokazalo korisnim u svakodnevnom životu. Kada smo pričali o istoriji, to mi je pomoglo da shvatim veliki broj perspektiva iz kojih građani Srbije gledaju na stvari – kaže Majncer.

On dodaje da pre dolaska nije bio siguran kako će ga ljudi prihvatiti pošto je Amerikanac, ali je na kraju imao osećaj da je svuda u Srbiji bio dobrodošao. Najjači utisak na njega ostavili su, kako kaže, srpska hrana i ljudi.

– Ćevapi i Karađorđeva šnicla su sjajni specijaliteti, ali ima i lokalnih, kao što su mantije u Novom Pazaru. Svima ću pričati koliko je sjajna srpska kuhinja, ali i ljudi. Gde god da sam otišao, bili su spremni da se potrude i učine da se osetim počastvovanim – kaže naš sagovornik.

Kako kaže, ljudima oko sebe objasniće da je Srbije puna skrivenih dragulja. Iako su Crna Gora i Hrvatska, prema njegovim rečima, popularnije kao turističke destinacije, Srbija je puna lepših mesta.

Nisu imali novca nigde da otputuju, pa se dosetili ovoga: Obišli pola sveta bez dinara, ne plaćaju račune, svaki dan uživaju u luksuzu! (FOTO)

Pored Novog Pazara, najviše je oduševljen kanjonom Uvca i Suboticom.

– Pogled na reku koja meandrira sa vrha litica na Uvcu je jedan od najlepših prizora koje sam ikada video, dok je Subotica tako miran i lep grad – navodi Majncer.

On kaže i da bi bilo čudno ne pomenuti Beograd i gubljenje ulicama u prestonici, te čitanje u beogradskim kafićima, ali i šetnje pored Dunava u Zemunu.

Majncer je imao priliku da poseti i druge balkanske zemlje, a kako kaže, sigurno bi svima koje zna preporučio posetu Balkanu.

– Uspeo sam da odem u svaku zemlju bivše Jugoslavije. Voleo bio da sam u Srbiji živeo duže, pošto mi je omiljena. Svima bih preporučio put do Beograda, turu po Vojvodini, obilazak Novog Pazara, Kopaonika i Đavolje varoši – dodaje ovaj Amerikanac.

Porodica i prijatelji pitali su ga šta je najlepše na Balkanu, a on kaže da su to Sarajevo, Plitvička jezera i Kotorski zaliv. Naš sagovornik kaže da bi voleo da se vrati u Srbiju i da je već počeo da misli o načinu na koji će to učiniti, pošto je upisao još jedan stepen studija u Vašingtonu.

Obilazio i manja mesta

Majncer kaže da je pored velikih centra uživao u istraživanju gradova u kojima odseda manje turista. „Sombor je divan mali grad. Tamo sam proveo jedan opušten dan u uživanju u hrani i kafi pored kanala“, dodaje on.

Kako kaže, nekoliko puta je bio i kod kolege sa programa razmene u Nišu, a neko vreme je proveo u Kragujevcu gde je jeo Karađorevu šniclu koju će uvek pamtiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs