Dan u prirodi

Kuda za 1. maj? Pronašli smo mesta u Srbiji gde ćete se za malo para provesti savršeno! (FOTO)

Prvi maj se već opasno približio, a vi još uvek ne znate gde ćete? Želite nezaboravni provod, ali su vam evropske metropole i izleti po regionu preskupi ili predaleki? Ne očajavajte! Prava mesta da provedete prvomajske praznike zapravo se nalaze u Srbiji!

Destinacije
Autor:
Kuda za 1. maj? Pronašli smo mesta u Srbiji gde ćete se za malo para provesti savršeno! (FOTO)
Foto: Profimedia

Prvi maj kao Međunarodni praznika rada u Srbiji se tradicionalno proslavlja neradno. Mnogi već znaju kuda će otići. Ipak, za one koji još uvek nisu ništa isplanirali imamo nekoliko predloga za izlete po Srbiji koji vas neće mnogo koštati, a ostaće vam u predivnom sećanju.

Palić

A post shared by Kufer.rs (@kufer.rs) on

Palićko jezero spada u turistički najposećenija mesta u Srbiji i po svojoj lepoti i uređenosti može da stane rame uz rame sa svetskim centrima. Nalazi se u Vojvodini, na 8 kilometara od Subotice. Reč je o najvećem prirodnom jezeru u Srbiji. U blizini je i istoimeni zoološki vrt, a turistička sezona na ovom mestu tradicionalno počinje baš 1. maja.

Topola i Oplenac

U samom srcu Šumadije, na nepun sat vožnje od Beograda, nalazi se pravi mali raj za sve izletnike koji osim roštiljanja i opuštanja uz piće žele nešto i da vide. Tolopa je savršen spoj prirode i istorije, a 1. maj je odlična prilika da se poseti zadužbinski kompleks dinastije Karađorđević sa velelepnom crkvom na Oplencu. A kada se umorite od obilaska i istorije, uvek možete da se uputite oplenačkim putem vina do nekog od izvrsnih vinskih podruma u ovom kraju.

Vlasinsko jezero

Ako želite da vidite nešto zaista neobično, ovo je pravo mesto za vas! Vlasinsko jezero je akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije, nalazi na području opštine Surdulica na 1.204 m nadmorske visine. To znači da je ovo idealno mesto za jednodnevni izlet, roštiljanje i uživanje u netaknutoj prirodi.

A kada vaši prijatelji budu pokazivali prvomajeske slike iz evropskih metropola, vi ćete moći da se pohvalite da ste bili na jezeru koje ima prava "plutajuća ostrva"! Naime, prava atrakcija ovog mesta su delovi treseta koji su se otkinuli sa dna jezera i počela slobodno da plutaju...baš kao ostrva! Danas ih ima po celom jezeru, ukrašena su mnoštvom vrba i breza i predstavljaju prave male pokretne oaze.

Smederevo

Na samo 45 kilometara od Beograda nalazi se pravi neotkriveni izletnički biser na Dunavu. Jer, Smederevo je poznato kao veliki industrijski centar i raj za vinopije, ali u ovom gradu se krije još mnogo toga. Neka 1. maj bude dan kada ćete početi da se upoznajete sa čarima ovog mesta! Prošetajte ulicama drevnog grada, uživajte u gradskim kafanama i restoranima i obavezno obiđite poslednju srpsku srednjovekovnu prestonicu i ujedno najveću ravničarsku tvrđavu Evrope.

Resavska pećina

Ako vam dosadi roštiljanje i poželite da se, kada se jednom vratite na posao, pohvalite da ste za 1. maj radili nešto zaista neobično, uputite se ka Despotovcu i Resavskoj pećini.

Nakit koji se nalazi na ovom mestu procenjuje se na 45 miliona godina, pa ćete biti u prilici da vidite nešto zaista neverovatno. A kada završite obilazak moći ćete da se odmorite u nekoj od mnogobrojnih kafana i uživate u lokalnim đakonijama.

Sokobanja

Srbija je država „hiljadu banja”, ali ovom prilikom želimo da vam predstavimo samo jednu – Sokobanju. Nalazi se na visini od 400 m nadmorske visine pa garantujemo da ćete, ako za 1. maj posetite ovo mesto, uživati u svežem vazduhu.

Sokobanja predstavlja idealno mesto za beg od stvarnosti i aktivan odmor. Nalazi se između Rtnja i Ozrena. Za Sokobanju su vezani i Lepterija, izletište koje se nalazi uz Sokobanjsku Moravicu, i Sokograd, poznato srednjovekovno utvrđenje. U blizini banje nalazi se i vodopad Ripaljka, pa mesta za kampovanje i roštilj svakako ne nedostaju.

Goč

A post shared by Go2Belgradecom (@go2belgrade) on

Ako ste zainteresovani da 1. maj provedete u prirodi, ali vam je muka od gužve i toga da vam neko stalno "stoji nad glavom", Goč je pravo mesto za vas. Ova planina, udaljena oko 200 km od Beograda i oko 30 km od Kraljeva, pravi je neotkriveni turistički biser.

Na Goču je izvorište mnogih potoka i rečica, guste šume su dom velikog broj životinja, a možete i da se upustite u avanturu traženja šumskih jagoda ili lekovitog bilja. Dakle, pravo mesto za prvomajski izlet u prirodi daleko od sveta i gradske vreve.

Kovačica

Kovačica je idealno mesto za ljubitelje seoskog turizma koji i 1. maj žele da iskoriste za odmor i zabavu u idiličnom okruženju vojvođanskih sela. Smešteno u južnobanatskom okrugu, na samo 55 kilometara od Beograda, ovo mesto je kao stvoreno za jednodnevni izlet i uživanje i miru i tišini.

A, kako je Kovačica i centar naivnog slikarstva, sa ovog izleta ćete moći da donesete neke zaiste vredne suvenire zbog kojih ćete 1. maj 2018. godine zauvek pamtiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs