Tužna legenda

Ukleti vojvođanski dvorac Kapetanovo: Svake godine na Svetog Iliju dešava se ista stvar! (VIDEO)

Bio je u vlasništvu nekoliko uglednih ljudi, a jedan od njih, po kome je i dobio ime, bio je Milan Kapetanov
Destinacije
11:26h Autor:
Ukleti vojvođanski dvorac Kapetanovo: Svake godine na Svetog Iliju dešava se ista stvar! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Profms012

Dvorac Kapetanovo smešten je u Vojvodini, blizu mesta Stari Lec. Za njegovo postojanje zaslužan je nekadašnji župan Botka Bela koji ga je sagradio početkom dvadesetog veka, davne 1904. godine. Bio je u vlasništvu nekoliko uglednih ljudi, a jedan od njih, po kome je i dobio ime, bio je Milan Kapetanov. Naime, Kapetanov ga je dobio kao miraz pri ženidbi sa ćerkom Franca Maja, jednog od najbogatijih ljudi toga vremena.

Najlepši dvorci porodice Dunđerski: Sve je blještalo od luksuza, dok ih tragedija nije zavila u crno

Foto: Printscreen Youtube / profms012
Foto: Printscreen Youtube / profms012

Gradeći dvorac Kapetanovo, stvaraoci su uzor pronalazi u srednjevekovnim zamcima, te su ga izgradili u neogotičkom stilu. U pitanju su vrlo skladne proporcije koje odgovaraju romantičarskim načelima koja se tiču tipa i oblika građevine.

Prozori na spratu imaju prelomljen tzv. gotski luk, a završavaju se polulučno. Što se tiče prizemlja, ono je kao imitacija kamenih blokova četvrtastog oblika sa ispupčenom soklom. Prvih godina njegovog postojanja, dvorac je bio okružen parkom ispunjenim zelenilom u centru kojeg se nalazila fontana.

Vojvođanski rečnik danas malo ko razume: Kad se budete ačili, i'te u očin!

Legenda o dvorcu Kapetanovo

Bilo je leto, avgust 1938. godine. Vlasnik zamka, Botka Bela, izgubio je svoje bogatstvo. Međutim, to još i nije bila tako velika nesreća u poređenju sa onom koja je usledila samo nekoliko dana kasnije pošto je saznao da je bankrotirao.

Njegova žena, ne mogavši da se pomiri sa gubitkom dvorca, polila se benzinom i zapalila. Sve što je ostalo od nje nakon tog nemilog događaja bio je pramen njene plave kose. Taj pramen dugo je obletao oko dvorca. Legenda kaže da se, posle ove tragedije, svake godine na Svetog Iliju, u jednoj od odaja zamka pojavljuje senka plavokose žene.

Bogata udovica sagradila jezivu vilu: 200 vrata nikud ne vode, razlog je zastrašujući! (VIDEO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs