A mi ih uzimamo zdravo za gotovo

Pazite kako se ponašate: Gestovi kojima ćete uvrediti ljude u inostranstvu

Jedenje levom rukom, ostavljanje bakšiša, dopunjavanje svog pića i hvaljenje nečijih stvari mogli bi da izazovu reakcije na kakve nismo navikli
Destinacije
13:36h Autor:
Pazite kako se ponašate: Gestovi kojima ćete uvrediti ljude u inostranstvu
Foto: Thinkstock

Mnoge svakodnevne stvari uzimamo zdravo za gotovo. Ali istim tim gestovima u različitim zemljama sveta možete da uvredite njihove stanovnike. Evo šta treba da znate ukoliko planirate put u inostranstvo.

Jedenje levom rukom

U zapadnom svetu, nije bitno kojom rukom jedete. Ali u određenim zemljama, poput Indije, Maroka, Bliskog istoka i Afrike, običaj je da se jede isključivo desnom rukom i to iz jednostavnog razloga - leva ruka je zadužena za druge stvari, poput upotrebe toaleta. A pošto se jelo obično deli sa drugima, da ne spominjemo jedenje rukama, ovo pravilo je još važnije.

Zadnje sedište taksija

Verovatno ste navikli da kada ulazite u taksi sednete na zadnje sedište. Međutim, to nije poželjno u Autraliji, Novom Zelandu, Holandiji i Škotskoj, gde će taksista da misli da ste nepristojni ukoliko sednete pozadi, a vozite se sami, prenosi sajt Chacha.com.

Na šta se sve turisti žale na putovanjima i koji su njihovi najgori prigovori pročitajte OVDE.

Pokazivanje tabana

Sigurno vam ne predstavlja problem da šetate bosi kod svoje kuće. Ali, ukoliko putujete Azijom, Indijom i Bliskim istokom, imajte na umu da je tamo uvredljivo pokazati taban. Šta god da radite, ne pokazujte ih nikome, jer se to smatra velikom uvredom!

Bakšiš

Ostavljanje bakšiša može da bude nezgodno. Morate unapred da znate koliku napojnicu da ostavite i kada. U SAD, ukoliko je ne ostavite, ispašćete izuzetno nepristojni. Ali u Japanu i Južnoj Koreji je potpuno drugačija situacija, jer ako ostavite bakšiš, on će vam biti vraćen.

Srkanje supe

Verovatno su vas roditelji još kao decu učili da jedete što tiše. Srkanje, jedenje sa otvorenim ustima, pričanje sa punim ustima su svakako nepoželjne stvari. Ali, u nekim azijskim zemljama, uključujući Japan, ukoliko srčete supu smatraćete vas ljubaznom osobom, jer to predstavlja kompliment za šefa kuhinje.

Stavljanje vizit karte u džep

Kada vam neko da vizit kartu, verovatno je pogledate i stavite u džep, zar ne? Ali u Japanu, taj postupak je duboko uvredljiv. Tamo postoji čitav ritual u vezi sa razmenom vizit karti. Treba da je držite obema rukama, da je dobro pročitate i da se prema njoj ophodite sa poštovanjem kakvo zaslužuje!

Šta vam je sve neophodno za prijatno putovanje pročitajte OVDE.

Pogrešan broj cvetova

Ukoliko se nađete u Rusiji ili Ukrajini, nemojte da napravite grešku i da nekome poklonite buket sa parnim brojem cvetova, već sa neparnim. Buketi sa parnim brojem cvetova su namenjeni za sahrane.

Dopunjavanje svog pića

Ukoliko ste spremni za sledeću turu pića, u Japanu nikako nemojte da sami sebi dopunite čašu. Umesto toga, pokušajte da dopunite čašu osobe do vas, pa bi ona trebalo da uzvrati uslugu.

Pokazivanje podignutog palca

Možda mislite da je ovaj gest univerzalan znak odobravanja, ali u određenim zemljama to je izuzetno uvredljivo, poput psovki. Treba ga izbegavati u Italiji, Grčkoj, Nigeriji, Avganistanu i Iranu.

Dozivanje osobe kažiprstom

Savijen kažiprst okrenut ka gore u zapadnoj civilizaciji znači da vas osoba koja vam to pokazuje zove da se približite. Ali u nekim delovima sveta, uključujući Kinu, Slovačku, Istočnu Aziju, Maleziju i Singapur tim gestom ćete uvrediti druge, jer se on koristi samo za dozivanje pasa. Definitivno ga treba izbegavati na Filipinima, jer zbog njega možete da budete uhapšeni!

Kuda idu solo devojke i na kojim destinacijama ćete najbrže da zaboravite da ste sami saznajte OVDE.

Hvaljenje nečijih stvari

Dobro razmislite pre nego što pohvalite nečije stvari u određenim arapskim i afričkim zemljama. Jer iako samo želite da budete ljubazni, možete da završite sa tom stvari u svom vlasništvu, piše Chacha.com.

Dolazak na vreme

Ukoliko ste pozvani na žurku u Argentini, verovatno biste pretpostavili da treba da se pojavite na vreme. Ali, to je kobna greška! Pristojna stvar je da se pojavite sa 30 do 60 minuta zakašnjenja, jer se dolazak na vreme smatra uvredom.

Osmeh

Govor tela koji uzimate zdravo za gotovo može lako da se protumači na pogrešan način u komunikaciji sa ljudima iz drugačijih kultura. Na primer, osmeh upućen nekome u znak prijateljstva i ljubaznosti. Ali u Koreji, osmeh upućen strancu znači da mislite da je ta osoba glupa.

Duvanje nosa

U Japanu, duvanje nosa u maramicu smatra se odvratnom stvari. Budite sigurni da će, ako to uradite u javnosti, ljudi oko vas početi da se mršte, pogotovo ako to radite glasno ili za stolom. Zato, ako se prehladite u ovoj zemlji, obezbedite veliku količinu maramica i spremite se da se često izvinjavate kako biste odlazili iz društva da izduvate nos.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs