saznajte više

PRELEPA ARHITEKTURA, ULICE PREPUNE PRODAVNICA I RESTORANA: Ovo su 6 najboljih evropskih gradova za šetnju! (FOTO)

Šetnja je zdrava i uvek preporučljiva, a naročito kada obilazimo neko novo mesto koje do tada nismo posetili. Ovde ne mislimo samo na obilazak glavnih turističkih atrakcija prepunih ljudi, već i na prostu šetnju ulicama u istraživanju jednog novog okruženja.

Destinacije
Autor:
PRELEPA ARHITEKTURA, ULICE PREPUNE PRODAVNICA I RESTORANA: Ovo su 6 najboljih evropskih gradova za šetnju! (FOTO)
Trst, Italija, Foto: Shutterstock

Tradicija šetnje prisutna je u mnogim evropskim zemljama i gradovima, pa samo zato ovom prilikom izdvojili šest gradova u kojima šetnja može da vodi do nekih lepih atrakcija, ali i da bude opuštajući način za upijanje atmosfere.

Berlin

Ovo nije grad koji svakome prija, naročito kada se prošeta oko ostataka Berlinskog zida, ali mnogi će ipak biti uvučeni u njegovu specifičnu atmosferu. Na mestu nekadašnjeg zida kao da postoji zjapeća praznina, ali ukoliko ne volite prevelike gužve, ovo vam verovatno neće smetati. A, ukoliko ste ljubitelj istorije, svakako ćete imati šta da vidite i gde da prošetate.

Tu je i puno drugih ulica i prostora za šetanje, a i mesta za neplanirane, a osvežavajuće šetnje. U delu grada pod nazivom Hanza mogu se videti mnoge moderne zgrade koje su osmislili renomirane arhitekte, a koje popunjavaju prostor uništen u Drugom svetskom ratu. Tu je glavni gradski trg sa koga možete krenuti u dalje razgledanje, zoološki vrt i naravno mnoštvo kafića i restorana. Kako je Berlin veliki grad, tu je sistem nadzemne i podzemne železnice za lakše dolaženje do određenih mesta.

Trst

Ukoliko ste ljubitelji Džejmsa Džojsa i njegovog najpoznatijeg lika Stivena Dedalusa, ovo je grad kojim morate prošetati. Džojs je baš u njemu nalazio inspiraciju i rado provodio vreme uz morsku obalu, koja je danas idealno mesto za duge šetnje i uživanje u vazduhu.

Tu su i mnogi muzeji na koje ćete naići usput, uključujući i onaj posvećen gorepomenutom piscu, ali i kafići i knjižare kojima nećete odoleti. Oni sa malo većom kondicijom mogu se zaputiti i malo dalje uzbrdo, kako bi dobili još bolji pogled na zaliv. A još malo hodanja može vas dovesti do zamka na litici u kome je Maksimilijan I od Meksika provodio vreme sa svojom suprugom.

Marsej

U pitanju je grad koji nudi više zanimljivih doživljaja – šetnju uz priobalje, uske i simpatične ulice u kojima se možete izgubiti, otvorene trgove, ali i četvrt prepunu grandioznih građevina iz 19. veka. Ako krenete iz luke, brzo ćete stići do pijace na kojoj vas čekaju razne poslastice – sveža riba, aromatični začini, kebab, lepinje i kuskus.

Grad je bogat muzejima, a prvo treba izdvojiti Muzej evropskih i mediteranskih civilizacija, ali to ne znači da ostali nisu vredni truda. Prošetajte uličicama, pronađite skrivene zanatske pekare i popijte čaj od nane da vas okrepi. Usput ćete imati i priliku da uživate u raznolikoj uličnoj umetnosti.

Lisabon

Nažalost, poslednjih godina je previše turista u ovom gradu, ali u njemu ima toliko mesta za istraživanje da ne bi trebalo da konstantno budete u gužvi. Jedina napomena je da ima puno uzbrdica, ali to je i dobra vežba za kondiciju. Na svakom koraku možete pronaći osvećenje u kafićima i restoranima, a najbolje je izabrati one koji nisu u centru pažnje.

Ceo ovaj grad diše u ritmu mora i fado muzike, tako da vas u njemu očekuje posebna vrsta melanholije kojoj se ne može odoleti tako lako, ali koja na kraju ima pozitivan efekat na dušu. Za pravi doživljaj, gradom treba prošetati u svitanje ili sumrak, jer tada se vidi njegovo pravo lice i tada je najlakše povezati se sa njim.

Kopenhagen

Ovaj grad, koji je među najboljima za bicikliste, ujedno je prijatan i za šetače. To potvrđuje i činjenica da je Seren Kjerkegor, koji je rođen ovde, uvek preporučivao šetnju kao način da se razbistre misli i dođe do najboljih rešenja za mnoge probleme.

On i Hans Kristijan Andersen sahranjeni su na groblju Asistens koje je, uprkos nameni, jedno od omiljenih mesta za posetu lokalcima, koji često tamo čak prave i piknike. Odatle se možete šetati kroz četvrt Norebro, prepunu prodavnica dizajnerske odeće, galerija i puno kraft pivara. Tu su i razni restorani, ali i Kraljevska biblioteka, kao još jedna potvrda neraskidive povezanosti ovog grada sa knjigama.

Sevilja

Sam istorijski centar grada je kompaktan i može se brzo obići, ali tu su i druge četvrti ka kojima se možete zaputiti. Tu pre svega mislimo na kraljevsku palatu Alkazar, koja predstavlja veliki kompleks građevina, utvrđenja, bazena i vrtova kroz koje možete prošetati i uživati u mešavini različitih arhitektonskih stilova iz 11. veka.

Sa druge strane reke Gvadalkivir nalazi se četvrt Triana, koja posetioce podseća na staru slavu Sevilje kada je bila među vodećim lukama sveta. Međutim, tu je i bogata industrija keramike, matadori i raznorazni flamenko umetnici. Ovde je najbolje prošetati u sumrak, kada uz obalu možete doći do neodoljivih tapas barova i popiti neko hladno pivo ili osvežavajuće vino.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs