Svaka im čast

Dali otkaze na dosadnim poslovima, pa krenuli na put oko sveta: Dnevno troše samo 700 dinara, evo kako im uspeva! (FOTO)

Nisu oni jedini avanturisti koji tako žive. Njihov je način poznat kao “WWOOFing”; evo o čemu je reč

Lifestyle
19:34h Autor:
Dali otkaze na dosadnim poslovima, pa krenuli na put oko sveta: Dnevno troše samo 700 dinara, evo kako im uspeva! (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram / thebeesrepublic

Zamislite život u kojem vaši jedini troškovi predstavljaju pivo i čokoladu. Verovali ili ne, to je svakodnevica za Kajli Bideras (32) i njenog partnera Stjuarta Ivsa (32). Oni, naime, putuju svetom poslednjih 18 meseci. U zamenu za smeštaj i hranu, volontiraju na organskim farmama. Dnevno troše svega sedam dolara (oko 700 dinara) na put, jednom kad plate troškove leta avionom.

Luksuzna kuća na točkovima: U starom autobusu napravili udobni dom sa 6 prostorija! (VIDEO)

Šta je WWOOFing?

Nisu oni jedini avanturisti koji tako žive. Njihov način života je poznat kao "WWOOFing", koncept koji je započeo u Engleskoj 1972. godine i označava "willing workers on organic farms" iliti dobrovoljne radnike na organskim farmama.

Ovaj ekološki pokret podrazumeva rad na organskim farmama od četiri do šest sati dnevno u zamenu za besplatne obroke i smeštaj. Svaka zemlja ima svoju WWOOF organizaciju. U Australiji, na primer, jednostavno treba platiti 70 dolara godišnju članarinu, napraviti profil i baciti se na traženje domaćina farmi u bazi podataka.

Plata 60.000, plaćen smeštaj, hrana i odlazak na letovanje: Oglas za posao na koji se u Srbiji niko ne prijavljuje, evo zašto!

Dosadio joj stari život

Kajli se 2012. preselila iz Australije u London, gde je pet godina radila kao strateg za komunikacije i sadržaj. U februaru 2017. je s partnerom Stjuartom odlučila da napusti taj dosadan način života i da započne avanturu u prirodi.

Čuvši za "WWOOFing", par je odleteo na Kubu i započeo svoje ekološko putovanje. Njihova prva destinacija je bila kubanska farma pečuraka, gde su volontirali oko dve nedelje. Ubrzo su otputovali u SAD, gde su proveli tri meseca na organskim farmama Pensilvanije, Kentakija i Kalifornije, a ostatak slobodnog vremena proveli su turistički.

Upoznali mnogo ljudi

U proteklih 18 meseci, par je volontirao na deset farmi širom Kube, SAD-a i Australije i jedva da su potrošili i cent.

"To je nešto poput trampe usluga, samo što ovde radimo svega 4 – 6 sati dnevno, a imamo osiguranu hranu i krov nad glavom", objasnila je Kajli za Daily Mail.

Jedino ulaganje su imali u let do odredišta, a svi ostali troškovi su prilično banalni.

"Jedino što moramo da kupimo i donesemo na farmu su pivo i čokolada, sve ostalo imamo", priznala je Kajli i dodala da su, zahvaljujući "WWOOFingu", upoznali veliki broj ljudi.

"Ima mnogo Nemaca i Kanađana, Japanaca, Kineza… Bilo je stvarno predivno", zaključio je ovaj par avanturista.

U 32. godini postala penzionerka: Evo kako joj je to uspelo! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs