saznajte više

Skandinavski princip „friluftsliv“ je sve popularniji način života: Jedna stvar je ključna za mentalno zdravlje!

O mentalnom zdravlju treba voditi računa, ali i otvoreno razgovarati, što nam je ova godina pokazala.

Zanimljivosti 03.01.2021. - 10:58h Autor: Stil / Citymagazine.rs
Foto: Shutterstock

Bez obzira na to u kakvom ste je raspoloženju dočekali, ona je bila prilično nemilosrdna i donele razne neželjene posledice. Sve to posebno se odnosi na mentalno zdravlje i osećaje straha i anksioznosti pre svega. Tokom leta to smo lakše podneli, a zima može biti problematična, zbog čega se danas okrećemo jednom skandinavskom principu.

 

To naravno nije rešenje svih aktuelnih problema, ali može da bude vrlo značajno i za fizičko i za mentalno zdravlje. Princip se zove friluftsliv, što u prevodu znači „život na otvorenom“ i podrazumeva redovni odlazak u prirodu u šetnju, bez obzira na vremenske uslove. Kako mnoge negativne aspekte aktuelne situacije ne možemo da kontrolišemo, ova ideja fokusira se na to da utičemo na pozitivne stvari u životu. Ona je naročito popularna u Skandinaviji, odakle i dolazi, ali se može primeniti i u drugim oblastima.

Svi znamo da nam je zimi motivacija na manjem nivou nego inače, još sada kada većina ljudi radi od kuće i nema kontakte sa drugim osobama, teško je naterati sebe da izlazimo iz kuće ako ne moramo. A baš taj izlazak, odnosno šenja, može pomoći da se smanje stres i anksioznost, jer povezivanje sa prirodom dokazano ima pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje. U Švedskoj postoji izreka „Ne postoji loše vreme, samo loša odeća“, što znači da se samo treba adekvatno obući i šetnja će biti prijatno iskustvo čak i na nešto nižim temperaturama.

 

Ono što nam najviše prija, pored po mogućstvu svežeg vazduha, je otvorenost nasuprot izolaciji u kućama i stanovima i, uz mere opreza, čak možete prošetati i sa nekim koga inače niste videli skoro. Sve to vrlo je važno u trenutku kada je lakše isključiti se i napraviti „jazbinu“ od svog doma, a samo treba načiniti prvi korak i videti koliko to prija. Skandinavci čak imaju običaj da se jave i nepoznatim osobama koje sretnu u šetnji u znak poštovanja i pozdrava, jer to svima ulepša dan i na još jedan način pokaže da su svi u istoj situaciji i povezani makar na neki način.

 

Dakle, ne zaboravite da šetate!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...