možemo malo da sanjarimo, zar ne?

5 NAJEFTINIJIH ZEMALJA: Ovo su prava mesta za penziju - PORED MORA! (FOTO)

Statistike stanovništva u SAD-u, u poslednjih nekoliko godina pokazuju kako se Amerikanci sve više odlučuju na penziju izvan granica. Čak 8,7 milijuna njih seli se ili povlači u inostranstvi. Šta je tome “okidač”?

Destinacije
Autor:
5 NAJEFTINIJIH ZEMALJA: Ovo su prava mesta za penziju - PORED MORA! (FOTO)
Foto: Profimedia

Niske cene i lepši standard, pogotovo za ono doba života kada vam je dosta svega, a prioritet je “piti koktele s pogledom na more”. Bilo da ste 25 godina ili svega mesec dana udaljeni od penzije, sigurno vam je palo na pamet kako bi bilo lepo jednog dana živeti uz plažu. Istražili smo listu zemalja koje važe kao finansijski pristupačne uzevši u obzir stanovanje i komunalne usluge, kao i životne detalje poput prevoza i hrane. Parovi se u ovim zemljama mogu snaći za dve hiljade evra ili nešto manje, dok za samce troškovi života padnu ispod hiljadu evra. Ako vam se na prvu čini puno, ne zaboravite da biste u ovom slučaju živeli u jednoj od tropskih zemalja s razglednice.

KOSTARIKA

Ova srednjoamerička država dugogodišnja je meka za iseljenike iz celog sveta. Na španjolskom “costa rica” znači bogata zemlja, a tako nekako predlaže i životna stvarnost u ovoj lepotici. Kostarika je omiljena zbog svog načina života “pura vida”, život kakav jeste u svom najugodnijem tempu gde vam je jedina briga hoćete li uhvatiti zalazak sunca tog dana.

To je i jedna od najjeftinijih zemalja za “hvatanje” nekretnina u blizini obale. “Central Valley” odnosno Središnja dolina Kostarike mesto je gde ćete pronaći umerenu klimu i bujni zeleni krajolik zajedno sa sigurnim rezidencijalnim zajednicama, izvrsnim restoranima i kvalitetnom zdravstvenom zaštitom. Ne brinite, kristalne dugometražne plaže udaljene su samo kratku vožnju džipom. Da, tamo će se najviše isplatiti imati robusnije vozilo dok se budete probijali prašnjavim putevima, ali baš zbog toga Kostarika je autentičan komadić raja.

PANAMA

Još jedan dragulj Srednje Amerike omiljen je među doseljenicima koji dolaze sa severa. Panama često pobeđuje među Amerikancima koji žele da odu u penziju van Sjedinjenih Država. U blizini je, relativno je lako dobiti prebivalište, može se pohvaliti kvalitetnim zdravstvenim ustanovama, mnogim govornicima engleskog jezika i američkim dolarom kao valutom. Iako je za Evropljane i ostatak sveta, Panama nešto dalje na karti, pogodnosti biste mogli pronaći u istim ovim razlozima.

Osim otvorenosti prema strancima, gradovi Paname su jako dinamični i uzbudljivi, čak i oni u planinama donose zanimljiv društveni život, a plaže izgledaju isto kao na razglednicama. Na panamskoj obali Tihog okeana, mali ribarski gradić Pedasí privlači svojim surovim, prostranim plažama, prijateljskom zajednicom engleskog govornog područja i lenjom ruralnom atmosferom. Kažu kako bi samac ovde mogao da živi sa skromnim budžetom koji doseže svega 800 evra. Da li smo vam rekli koliko su panamske plaže lepe? E, zato se taj budžet ne čini tako mnogo.

KAMBODŽA

Ako već niste preselili u Srednju Ameriku, onda verojatno razmišljate o Aziji kao destinaciji gde biste mogli povoljno da živite kada odlučite da odete u penziju.. Kambodža je možda daleko, ali njen prekrasan krajolik, kultura i hrana nadoknađuju kilometre.

Čak tri godine zaredom proglašena je prvom zemljom u kategoriji troškova života što znači da ćete ovde pronaći mnoge istomišljenike koji su se odlučili na jeftin i uzbudljiv život u stranoj zemlji. Dok glavni grad Phnom Penh (gde možete pronaći jednosobni moderno opremljen stan za 200 evra mesečno ) privlači mnoge emigrante, opuštena obala jednako je primamljiva, a mnogi se međunarodni stanovnici nastanjuju u šarmantnom kulturnom odmaralištu Kep.

EKVADOR

I evo nas nešto niže u Americi. Odmah nakon Kostarike i Paname, adut za ugodan i jeftin život je Ekvador, država u severozapadnom delu Južne Amerike na obali Tihog okeana. Ovde se upućuju svi koji žele nesmetani tempo i netaknute plaže jer obalni pojas broji kilometre i kilometre nepreglednih “screensavera”.

Ovde se takođe zemlja kupuje jeftino, a svežih plodova mora ima u izobilju. Iako mnogi emigranti započinju svoju ekvadorsku avanturu u živahnom gradu Cuenca (gde životni troškovi iznose oko 25 posto onoga koliko košta život u nekim manjim američkim gradovima, recimo), drugi kreću ravno prema moru, gde odabiru šarmantne gradove za odmor, ali i mala mirna ribarska sela.

PORTUGAL

Nije Amerika, a nije ni Azija, ali je zato omiljena zemlja brojnih Evropljana za život. Portugal je na ceni zbog divnih kilometarskih plaža, šarmantnih ribarskih mesta i mogućnosti surfovanja u mnogima od njih. Doseljenici ga vole zbog neverovatnog kvaliteta života i mogućnosti, a ako se odlučite živeti u manjem mestu, možete rentati celu kuću po ceni prosečnog stana u Beogradu. Oni koji traže apsolutno najbolji odnos cene i kvaliteta trebali bi se uputiti u tihu Mafru, udaljenu svega 15 minuta od plaža kod gradića Ericeira, skoncentrisanih na surfovanje.

Šarmantna Ericeira sa svojim popločenim ulicama te malenim i živahnim centrom ispunjenim kafićima, barovima i jednom od najvećih nacionalnih palata u zemlji, zanimljiva je mnogim strancima koji najčešće ovde i ostaju da žive.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs